Лишиха жителите на с. Черногорово от духовното им място.

Черква, съградена през 1863 година, с разрешение на турската администрация, днес е заключена. За това алармира в социалната мрежа Фейсбук Калина Монева. Църквата "Свети Харалампий" в димитровградското село Черногорово е най-голямата забележителност, именно тя е най-старата в общината, а черногоровци разказват, че е и една от първите построени в България.

Църквата в Черногорово е построена от Уста Коста от с. Устово. Заографисана е през 1864 г. от Алексий Иконописец. Според легендата, черногоровци избрали името на храма, защото всяка година, на деня, посветен на светеца - 11 февруари, от гората излизал голям елен, който се пренасял в жертва.

Още нещо любопитно - църквата "Св. Харалампий" има 38 икони, някои с датировка и имената на зографите, работили през 60-те години на ХІХ век. Освен библейските сюжети, интерес представлява сцена от неизвестен автор изобразяваща три синджира роби. През 2011 година Митрополит Николай донесе мощите на св. Харалампий в черквата на Черногорово. Година преди това, дар от Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет донесе със себе си министър Божидар Димитров. За нуждите на светата обител историкът предостави нова църковна утвар по време на организирана в Черногорово празнична вечерня.

Към днешната дата обаче черквата е заключена. Миряни, които не могат да се примирят с този факт, сигнализират за безумието. Калина Монева - жената, която дава гласност за това, решава да отиде до Черногорово и сама да се убеди дали наистина църквата е заключена.

"И отидох на Игнажден - да си запаля свещичка. Ама не. Отвсякъде оключено. В събота, на Коледа, пратих човек да провери, дали не е отключено, че не бях наблизо. Не, не е отключено, ми казаха. Днес пак отидох да видя - в нова година сме - белким нещо са решили кметът и архиерейският наместник отец Георги Тодев", написа в профила си Монева.

Калина споделя още, че жена й споделила, че нямало кой да поддържа храма. "Имало желаещи де, ама отецът не ги харесвал", допълва тя.

Монева е категорична: "За мен това е пълен абсурд! Да лишиш хората от едно доста голямо село - около 1000 човека живеят в Черногорово - от духовното им място!".

Калина Монева се е натъкнала и на друга фрапираща гледка в близост до църквата в селото.

"Когато отидох първия път, видях две сметища - едното на около 3 метра от входната врата на черквата, а другото - до самата възстановена автентична ограда. В далечината кметът си говореше с някого пред кметството. А наоколо се носеше смрад от рекичката, която беше задръстена от отпадъци. Казаха, че нагоре имало някаква ферма, която изхвърляла животинските отпадъци с количките - направо в рекичката. Ама да не ходя там, че можело и да ме набият. Не отидох - кой иска да бъде набит на Игнажден. Къде е кметът в цялата таз работа, също не мога да кажа".

Жената завършва публикацията си с тези думи: "Не е за смях работата. За рев е. Да ме прощава Господ!", а в коментарите под поста се включват много възмутени хора.

"Цялото село тъне в мизерия, колкото и да сигнализираме само празни обещания получаваме!", пише Лилия Стоева.

"Няма ли общински съветници, които да се борят за църквата", чуди се Катя Петрова.

Междувременно Калина Монева вече е уведомила пловдивската митрополия за случая и очаква да вземат мерки.

Най-старата българска църква всъщност е и най-древната на целия Балкански полуостров

Вижте снимки:

Снимки: Калина Монева