София ще даде 237,69 млн. лв. за поддържане на чистотата в града, зелените площи, миене и метене на улици, транспортиране и преработване на отпадъци. Това предвижда план-сметката за чистотата за 2022 г., която е със 17,3 млн. лв. повече спрямо 2021 г., и бе приета днес от СОС. С "против" и "въздържал се" гласуваха съветници от групите на БСП и "Демократична България", както и независимият Борис Бонев от "Спаси София".

194 млн. лв. се планира да бъдат събрани през 2022 г. от такса смет, а 43 млн. лв. - от погасяване на стари задължения. За поредна година няма да се променя размера на такса смет и през 2022 г. тя остава 1,6 промила за гражданите и 10 промила за бизнеса.

Догодина акцент ще продължи да бъде миенето на улиците, което ще се увеличи. Вместо сегашните 5 пъти годишно миене на квартални улици, догодина то ще се увеличи на 7 пъти годишно. Всички улици, по които се движи градски транспорт пък ще бъдат мити 6 пъти вместо 5, или с 38,4% повече се увеличава миенето.

Отделно 24 пъти годишно с автоцистерна с дюзи ще бъдат измити 302 545 дка улици. Повече средства се предвиждат за поддръжка на междублоковите пространства и зелените площи. Увеличават се и средствата за зимно почистване - от 26,3 млн. лв. на 27,8 млн. лв.

Догодина ще стартира работа по изграждане на фотоволтаична инсталация за завода за преработка на отпадъци, тъй като той е сред големите консуматори на ел енергия.

"Отчита се положителна тенденция за намаляване на количеството депониран отпадък на депото за неопасни отпадъци със 7891 тона за 9-месечието спрямо миналата година, или спад от 17%, което е показателно за по-ефективното управление на отпадъците. Половината от допълнителните средства, предвидени за 2022 г., а именно 8,1 млн. лв. са предвидени за повишаване на чистотата на териториите за обществено ползване. С 38% се планира увеличаване на площите за миене с автоцистерна с маркуч до 132 194 дка. Увеличават се с 4% и площите, които ще бъдат измити с автоцистерна с дюзи. Част от увеличените средства са за зимно поддържане и лятно почистване на Южната дъга на Софийски околовръстен път, чийто габарит е увеличен спрямо миналата година. С над 8 млн. лв. се увеличават разходите, свързани с инсталациите за третиране и обезвреждане на отпадъците. Минимално е увеличението на средствата за събиране и транспортиране на отпадъците - от 65 на 66,2 млн. лв., при положение, че се включват и допълнителни нови имоти, влезли в експлоатация през последната година към системата на сметосъбирането", обясни председателят на финансовата комисия към СОС Стефан Марков.

"Въпреки непрекъснатото увеличаване на разходите по почистване, градът остава мръсен и прашен. Голяма част от средствата не се разходват за дейности по поддръжка на чистотата. От 2014 до 2020 г. приходите надхвърлят с над 197 млн. лв. разходите. Къде отидоха тези средства? Затова групата на БСП няма да подкрепи план-сметката", заяви Иван Таков от БСП.

"За последните 5 г. миенето на улици нараства два пъти, а тройно се увеличава квадратурата на терените, които ще се мият. Нима смятате, че това не бива да се случва? Така ли ще подобряваме качеството на въздуха", отговори му шефката на екомкомисията към СОС Лорита Радева.

Според зам.-председателя на СОС от БСП Милка Христова обаче няма данни за изпълнението на дейностите по поддръжане на чистотата в града, предоставени са данни към 30 сепетмври, според които план-сметката за тази година е изпълнена на 72%.

В отговор зам.-кметът по екология Десислава Билева обясни, че към края на ноември изпълнението вече е над 87%.

Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов пък уточни, че изразходваните 243 млн. лв. за 2020 г., за дейностите по чистота са с 19 млн. лв. повече спрямо събраните приходи.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков пък настоя средствата за почистване на подлези и междублокови пространства да се дадат на районите и те бда отговарят за тези дейности.