Пандемията съживи бизнеса на заложните къщи в Пловдив и той се върна към златните си времена от 90-те години. Тогава заради кризата масово хората разменяха скъпите си бижута за пари. Сега ситуацията е идентична, а на ул. "Димитър Талев" в кв. "Кючук Париж" дори откриха тържествено нов офис с балони.

"Много хора, поради липса на работа и орязани заплати, са принудени да залагат срещу пари", признават от къщите. Някои от клиентите разказвали, че гладуват и нямат друг избор, освен да се лишат от семейни реликви и ценности.

Заложните къщи по бул. "Руски" в Пловдив работят на пълни обороти, установи проверка на 24plovdiv.bg. Всички приемат предимно злато. Предлагат от 40 до 47 лева за грам.  

На бул. "Руски" работят над 10 заложни къщи.

"Примерно за 10 г ще получите 400 лева. Договорът ще е за един месец. Ако след падежа не ги възстановите, то може да платите само лихвата - 10% върху дадената ви сума. И така може да удължавате всеки месец", обясняват от заложна къща на бул."Руски".  В друга пък предлагат 47 лв./г. При това положение за същите 10 грама се броят 470 лева. Лихвата е 23, 50 лв.

Златото на клиентите, които не могат да върнат парите, се продава.

"Много пловдивчани обаче живеят бедно и просто няма какво да заложат", добавя собственик на заложно бюро пред в. 24 часа. Той и колегите му отказват да приемат лаптопи. Коментарът на търговците е, че нямали цена. Мобилни апарати - само ако са нови, на 1-2 месеца, и не са ползвани.

За телефон, струващ 1000 лева в магазина, в заложните бюра предлагат 300-400 лв.

"Това си е живо обирджийство", коментират хора в нужда. И приканват властите да се намесят, за да не бъдат ограбвани безпощадно пловдивчани в беда. От заложните къщи отговарят, че никой на сила не кара гражданите да влизат при тях. "Правят го доброволно, след като предварително им бъдат обяснени условията и те се съгласяват", казват от бюрата.