Целевата дата за въвеждане на еврото у нас е януари 2024-та година. Според служебния министър на финансите Росица Велкова, въпреки влошаващите се финансови показатели, все още страната ни има шанс да спази този срок.

Но как ще се преизчиляват цените от лев в евро?

При преизчисляването на цените от лева в евро трябва да се вземат предвид всичките пет знака след десетичната запетая, съгласно концепцията за закон за приемане на еврото, публикувана на сайта на Министерството на финансите.

В нея е посочено, че изчисляването на новите цени в евро ще се извършва чрез прилагането на сегашния фиксиран валутен курс от 1.95583 лева за 1 евро.

Закръгляването на цените ще се извършва, като се взема предвид третия знак след десетичната запетая, но изчислението задължително ще се извършва при пълното прилагане на петте знака във фиксирания курс. Ако третият знак е равен или по-голям от пет, закръглянето става нагоре. В противен случай, то е надолу.

Това на практика означава, че ако една стока струва 50 лева в момента на въвеждане на еврото, когато се преизчислява в евро, трябва тази стойност да бъде разделена на 1.95583, съобщава БНР. Получената сума до третия знак е 25.564 или 25 евро и 56 евроцента, тъй като третият знак след десетичната запетая е по-малък от пет.

Цените трябва да бъдат обявени в двете валути месец, след като бъде взето решението за въвеждането на еврото у нас и ще останат до една година след фактическото влизане в еврозоната. Възможността да се използват двете валути едновременно ще бъде само един месец, но шест месеца ще да се обменят левове в евро без такси .

В проекта на концепция е описано как ще работят кредитните институции и как ще стане преизчисляването на различни финансови инструменти.