Общинската избирателна комисия установи нарушение на Изборния кодекс от коалиция „Съединени за Пловдив” заради използването на лика на Борислав Инчев в агитационните им материали, предава TrafficNews.

Както стана известно,  в брошура на коалицията на Славчо Атанасов присъстваше снимка от 2019 година. На нея кандидатът за кмет позира с 6—те кандидати за районни кметове от коалиция НФСБ – ВМРО.  4 години по-късно, вместо Атанасов да си сложи снимка с новите кандидат районни-кметове е сложил такава с Борислав Инчев. Самият той е кандидат за кмет на район „Южен” от „Браво, Пловдив” през „Българска прогресивна линия”.  След като видя агитационния материал, Инчев  подаде и жалба в ОИК.

От комисията са излезли с решение, че има категорично нарушаване на Изборния кодекс заради използването на снимката му.

„Това фактическо положение може обективно да доведе до объркване на неопределен кръг от избиратели относно обстоятелството коя точно политическа формация е издигнала за кандидат Борислав  Инчев. Присъствието му като образ в агитационния материал може да въздейства върху избирателите, които да изразят подкрепа към личността му чрез друг политически субект, като по този начин им бъде нарушено правото на избор. От друга страна, нарушават се и правата на другата политическа формация, регистрирана за участие в местните избори – „Българска прогресивна линия”.

Поради това от ОИК са решили, че „Съединени за Пловдив”, в която влизат „Кауза България”, „Новите лидери”, ЗС „Александър Стамболийски”, ВМРО, Воля, Атака и други, подлежи на санкция.

Председателят на ОИК трябва да изготви акт за установено административно нарушение, а също така се възлага на кмета на Община Пловдив да изземе агитационните материали на „Съединени за Пловдив”, в които  фигурира лика на Борислав Инчев.  Също така се забранява на коалицията да използва тези брошури.

Решенията на ОИК подлежат на обжалване в ЦИК.