Решението на ЦИК, с което отмени машинното гласуване, е незаконно и има основания за обжалване пред Върховния административен съд. Това заявиха на извънреден брифинг пред парламента от "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

Решено! На местните избори гласуваме само с хартиени бюлетини

"Решението на ЦИК, с което преди няколко часа беше отменен машинният вот, е посегателство върху провеждането на честни демократични избори. Това решение дойде изключително неочаквано и е незаконосъобразно, тъй като Министерството на електронното управление, след като ЦИК постанови своето решение, постанови, че машините съответстват на изискванията на Изборния кодекс", заяви депутатът от "Промяната" Васил Пандов.

Мотивът на ЦИК бе, че машините не отговарят на изискванията, тъй като няма решение на МЕУ. Пандов обаче обясни, че ЦИК просто не са изчакали министерството да се произнесе.

"Това ни дава основание да обжалваме пред ВАС решението на ЦИК, като вярваме, че законността ще възтържествува", предупреди той. И добави: "Циркът, който беше създаден, е от ЦИК".

Съпредседателят на ПП Кирил Петков се обърна емоционално към ЦИК: "Ако сте усетили натиск от някого, имате още време, за да покажете, че сте институция, която може да взема правилните решения за българските граждани".