Да си мълчим, да се приведем и да чакаме бурята да отмине, да не се включим в общото подпомагане на Украйна, за да мине по-бързо тази война, да бъде превзета Украйна, после и Молдова и Русия да стигне границата на Румъния, е безумие. В това беше категоричен министър-председателят Кирил Петков.

"Путин изпрати 3 ракети, докато аз бях там и видях как се разбиват в един блок, как убиват 15 човека. Това не е българският интерес", каза Петков пред бТВ. Той отказа да коментира думите на президента Румен Радев от днес, но все пак каза, че според него президентът не е имал предвид правителството с думите си за "користни политически цели": "Той ни познава и знае, че защитаваме българския интерес." 

"Продължаваме промяната" предлагаме парламентът да гласува за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, в което влиза всичко, включително и оръжия. Въпросът е какво искат украинците от нас, заяви Петков и разказа: 

"Зеленски ме помоли за нещо съвсем конкретно - ремонт на техните руски машини в нашите заводи. Това е военно-техническа помощ. Той получава оръжия от много страни и те са модерни и им дават шанс", разказа още Петков. "Терем" и "Авионамс" могат да извършат тези ремонти, а това е и в наш интерес, тъй като в последно време заводите нямали много работа.

"Докато тук това се превърна в политическа дъвка, там този човек има реални нужди. Той ми каза: "Имам 15 тона жито в Одеса, може ли през Варна да ми помогнете да го изнесем. Имаме допълнителен ток, може ли да го изнесем през България, защото не го използваме", разказа Петков и допълни, че Българя може да продаде тока на Гърция, която използва газ за производство на ток, като така гръцкият газ ще се освободи за региона.

Според премиера всички партньори осъзнавали, че в момент на война да падне правителството е много безотговорно и не вярва да го направят. Коалицията ще оцелее след гласуването в парламента, категоричен беше Петков.

Министър-председателят не отговори еднозначно на въпрос дали български оръжия стигат до Украйна през други държави, но обясни, че ние нито носим отговорност, нито можем да се похвалим с това, ако се случва. 

По повод отказа на правителството да продължи да доставя газ от Русия в рубли, Петков коментира: "Ако се съгласим да плащаме газа на Русия в рубли и то на обменен курс, какъвто те решат, без да се спазва договора ни, що за държава сме? Или си държим позицията и никой не ни казва какво да правим, или си държим главата надолу и може би подаряваме едно кученце".

Той изрази учудване защо през ноември тогавашният шеф на "Булгаргаз" е отказал 2/3 от азерското количество газ за България до юни. "Защо точно преди войната и защо точно до юни?", попита Петков. По думите му решението е взето едностранно, без да е уведомен тогавашния служебен министър, което също било огромен въпрос.  

В момента правителството водело разговори тези доставки да се възстановят преди юни, като всичките 1 млрд. кубични метра могат да преминат през Неа Месембри. В този случай и цената щяла да е по-ниска от тази на руския газ. 

Петков обясни и защо правителството взима алтернативните количества газ през доставчик. "Не можем да закупим количества, преди "Газпром" да не спре газа, защото търговете са на месечна база. Министърът на енергетиката е направил така, че да имаме алтернатива в деня, в който ни спрат руския газ. От следващия месец очакваме да купуваме количества директно без посредници". 

По думите на Петков България дори можело да се превърне в решение за целия регион, ако по Трансбалкански поток, който в момента е свободен, тръгне газ наобратно към Украйна - от юг на север. Освен това така ще падне цената, защото ще купуваме много по-големи количества. 

На въпрос ще наложи ли ЕС ембарго на руския петрол, Петков отговори с "не" на този етап, защото държави като България, Румъния, Австрия не могат да го понесат.  Засега България няма да спира износа на ток.

Компенсациите за ток за бизнеса ще бъдат удължени и за следващия месец май, за юни все още не се знае. Относно намаляването на ДДС за хляба и зеленчуците обаче Петков остана скептичен, тъй като тази мярка ще облагодетелства всички - и бедни, и богати. По-разумно било да се дават целеви помощи като купони за храна. Решение ще се вземе в следващите до 10 дни.

Относно призива си  всеки да дари една заплата за помощ на Украйна, премиерът обясни, че е искал да покаже на хората, че когато има силна мотивация, всеки може да помогне. "Държавата е разпределител на пари, тя не притежава пари. Не трябва да бягаме от отговорност. За разлика от Борисов, аз като кажа "давам пари", давам моите пари от моя джоб. Всеки си носи собствената отговорност, не може държавата да решава всичко, но аз не бягам и от отговорността на държавата".