Катар беше обвинен, че наема групи фалшиви фенове, които да се представят за привърженици на Англия преди Световното първенство.

Не е тайна, че предстоящото Световно първенство по футбол, което трябва да започне този уикенд в Катар, е един от най-противоречивите турнири в историята.

Известни лица, които се съгласиха да популяризират събитието, се сблъскаха с призиви да се откажат заради ужасяващия рекорд на Катар за нарушаване на човешките права и отношение към LGBTQ+ общността.

Междувременно се съобщава, че поредица от музиканти са отхвърлили оферти за големи пари за участие на събитието, като Род Стюарт и Дуа Липа.

Дори Сеп Блатер, бившият президент на ФИФА, който надзираваше Катар да спечели кандидатурата си за Световното първенство през 2022 г., най-накрая призна, че е било „грешка“ страната да бъде домакин на форума. 

За феновете, които пътуват до Близкия изток, за да присъстват лично на Световното, това със сигурност ще бъде скъпо (и потенциално много неудобно) пътуване. Някои фенове ще прекарат турнира, живеейки в село, направено от метални кутии насред пустинята, докато други ще отседнат на круизни кораби, преустроени в хотели.

Катар е нетърпелив да покаже, че може успешно да бъде домакин на големия форум, но официални лица сега са обвинени, че плащат на хора да се преструват на фенове преди турнира, особено сега, когато кадри на така наречените „фалшиви фенове“ циркулират онлайн.  Видео, публикувано в TikTok, показва голяма тълпа от мъже в английски фланелки, носещи банери с полулярния надпис „It's coming home“, развяващи знамена и пуснали музика.

Много хора смятат, че всъщност това не са фенове на Англия, а са хора, на които им е платено да се обличат като фенове, така че изглежда, че има повече еуфория около Световното първенство. 

Такива кадри се появиха не само за привържениците на Англия. В други публикувани видеоклипове, които предизвикаха подозрение, са показани "фенове" на Испания, Бразилия и Португалия, дефилиращи в Катар. 

Мнозина в социалните медии сметнаха за фалшив опит да направят Световното първенство да изглежда така, сякаш има повече подкрепа. 

Един човек нарече кадрите „най-неловкото нещо, което някога съм виждал във футбола“, докато друг посочва, че „числата на посещаемостта са много по-ниски от очакваното“.

Междувременно Саймън Чадуик, професор по спорт и геополитическа икономика, предположи, че много от тези, които се виждат във видеоклиповете, са истински футболни фенове. Той посочи  Twitter, че някои от тези, които се виждат на кадрите, може да са там, за да се „потопят в отразената слава“, като подкрепят нации, които е по-вероятно да успеят на Световното първенство. от техните.

Професор Чадуик обясни, че проучване на футболни фенове в Персийския залив е установило, че 78% от феновете имат любим чуждестранен отбор, както и местен отбор, който подкрепят, и същият дял от 18-24-годишни фенове казват, че предпочитат да следват чуждестранни отбори. 

Той също така обясни, че правителството на Катар е практикувало стратегия на „разрешен фендъм“, като раздава безплатни знамена и банери, така че хората да могат да участват в празненствата и да се идентифицират с отборите на други нации, идващи на турнира.

@qatarliving

England ????

♬ original sound - qatarliving