Сериозни критики за обществена поръчка за химикал (коагулант) за пречистване на водата за София отправиха учени от БАН, поканени от опозиционния столичен общински съветник Симеон Славчев.

Основното притеснение, изразено от Славчев е, че спечелилият продукт, който е гръцки, се ползва за пречистване на отпадни води, а не на питейна вода.

"Не намерихме информация за този продукт и за какво се използва", коментира доц. д-р инж. Галя Бърдарска, която каза, че са намерени документи на български доставчик, според който гръцкият продукт е регистриран в европейската листа за химически вещества REACH през 2012 година. Бърдарска обаче заяви, че тяхната проверка не е потвърдила тази информация.

Коагулантите са вещества, които нарушават дисперсната стабилност на белтъците, като така предизвикват преминаването им от състояние на зол в състояние на гел (т.е. тяхната коагулация). "Продуктът има определена миризма и се съмняваме, че съдържа определени синтетични вещества, които могат да бъдат вредни за човешкото здраве", добави Бърдарска, която уточни, че няма да има директен риск за човешкото здраве, защото вероятно химикалът ще се ползва в малки количества – обаче не е ясно колко и какво ще минава към чешмите.

В потвърждение на тази позиция, проф. Емил Бурназки заяви, че продуктът не е одобрен от здравното министерство и че всъщност не е вписан в REACH до 14-ти юли, 2019 година.

Освен това, по думите на професора, не било спазено изискването по българския стандарт на ефективността на гръцкия коагулант в действащите софийски пречиствателни станции и или на други с подобни качества станции. Като референции за качеството на продукта пък били посочени "една малка, неработеща добре селска пречиствателна станция в България" и търговска фирма, закупила продукта в Скопие.

В списъка с референции било посочено и, че отговарящата за питейната вода на Солун в гръцка държавна фирма е купила коагуланта, но било потвърдено, че е ползван друг коагулант. "Става въпрос за непрофесионализъм или нещо друго", убеден е професорът.

Същевременно доц. д-р инж. Галя Бърдарска заяви, че пречиствателните станции на язовир Искър, които са две на брой, са отличен пример за добра работа. Тя изрази увереност, че дори по времето на големия спад на язовир Искър от 90-те години на XX век станцията при Панчарево е могла да осигури чистотата на водата, ако ѝ е бил подаван подходящ реагент, съобщи ЦЗПЗ.

"Длъжна беше КЗК да назначи експертиза, а не да копира отговорите на "Софийска вода" АД", коментира още Бърдарска решението на КЗК да не спира изпълнението на обществената поръчка, въпреки няколкото жалби на загубили фирми. Тя визира това, че продуктът е тестван не в реални условия т.е. през пречиствателни станции с пясъчни филтри, каквито са тези на язовир Искър - вместо това са дадени резултати от тестове през филтърна хартия с широки пори, т.е. в условия за пречистване на отпадни води.

И Бърдарска, и Бурназки са на мнение, че коагулантът може да задръсти пречиствателните станции на язовир Искър.

За момента няма информация за обжалване на решението на КЗК пред съда. Но Бърдарска смята, че ако съдът потвърди решението на КЗК, ще се стигне до съдебен процес в Европейския съд. При обжалването на процедурата по обявяване на обществената поръчка, но "Софийска вода" АД е предприела друг ход – пряко договаряне, като продуктът, предложен от "Континвест" ООД, вече е внесен и готов за използване. И по тази процедура е имало обжалване.

Освен всичко друго, гръцкият продукт бил 2,7 пъти по-скъп, отколкото конкурентен български продукт, по думите на Бърдарска.

Прокуратурата трябва да направи проверка на цялата документация по обществената поръчка. Здравното министерство трябва да възложи на сертифицирана лаборатория да направи цялостен анализ на използваните съединения в гръцкия продукт – за да се докаже дали не е опасен за човешкото здраве, настоя Симеон Славчев. Той поиска и столичния кмет Йорданка Фандъкова да вземе отношение, защото "това е част от националната сигурност", като се закани да предизвика извънредно заседание на ресорната комисия към Столичния общински съвет.