Кралица Елизабет II няма да назначи следващия премиер в Лондон, както обикновено се случваше досега, а ще остане в шотландската си резиденция Балморал, където новият премиер и Борис Джонсън ще отидат на 6 септември .

По време на 70-годишното управление 96-годишната кралица назначаваше нови ръководители на британското правителство (вече 14), като ги приемаше в Бъкингамския дворец, припомня Би Би Си.

Решението вероятно е взето, за да помогне на новия премиер да планира по-ясно графика си и да се отърве от възможни изненади, свързани с промяна в здравословното състояние на монарха.

Ден преди срещата в Балморал ще бъде обявен новият лидер на Консервативната партия - Лиз Тръс или Риши Сунак, който ще стане следващият министър-председател на Великобритания.

Очаква се Борис Джонсън да обяви оставката си на кралицата на следващия ден, а монархът да номинира негов наследник малко след това.

Преди това Бъкингамският дворец обяви, че кралицата ще съкрати престоя си в Балморал, за да се срещне с новия премиер, но в крайна сметка беше взето друго решение.

Шон Куглан, кореспондент на кралското семейство, отбеляза, че само преди три седмици се е очаквало кралицата да пътува до Лондон след лятната си ваканция в Балморал, за да приеме новия премиер и да му повери съставянето на правителство. Но сега този план се промени.

Подобно решение вероятно ще предизвика опасения за здравето на монарха. Но също така показва твърдата решимост на 96-годишната кралица да продължи своите конституционни задължения като държавен глава, където и да се намира.

Като държавен глава от кралицата се изисква да назначи министър-председател, който е официален ръководител на правителството на Нейно Величество.

Според конституционния експерт професор Върнън Богданор всички британски премиери с изключение на един са били назначени в Бъкингамския дворец от управлението на кралица Виктория. Единственото изключение е Хърбърт Хенри Аскуит, който трябваше да отиде при Едуард VII във френския град Биариц през 1908 г. за това.

Професор Богданор каза, че няма "конституционни основания" за назначаване на нов министър-председател на определено място.

Той обясни: „Мисля, че кралицата ще се ръкува с новия министър-председател и може би ще обсъди проблемите, с които ще се сблъска. Няма конституционна причина, поради която нов министър-председател не може да бъде назначен в Балморал. Трябва да се приеме, че би било безсмислено за една кралица на нейната възраст да отиде в Лондон за чисто официална церемония."

Според Кралската енциклопедия назначаването на министър-председател е „един от малкото останали лични прерогативи на суверена“.

Монархът не е необходимо да се консултира с никого, преди да извика лидера с абсолютното мнозинство от местата в Камарата на общините и да му повери задължението да състави правителство.

Церемонията никога не се предава по телевизията. След назначаването на нов министър-председател, циркуляр на кралския съд ще запише, че „премиерът целуна ръцете й при назначаването“. В действителност това обикновено е ръкостискане, но министър-председателят целува кралската ръка по-късно, в Тайния съвет.

Превод: GlasNews