Стотици украински семейства са останали без дом в Англия, след като са пристигнали с визи, предназначени да им осигурят жилище. От края на февруари най-малко 480 украински семейства с деца и 180 възрастни бежанци от Украйна са подали молби до местните власти. Това съобщава The Guardian.

Въпреки че британското правителство настоява, че семейните визи и визите за домове за Украйна ще осигурят жилище на бежанците, и двете от тези схеми оставят хората в беда при нарушаване на споразуменията.

Според наличните данни към 3 юни 145 души, дошли в Англия по схемата "Къща за Украйна", са останали без дом. В 90 случая споразуменията са били нарушени, а в 55 случая жилището е било недостъпно или неприемливо за живеене.

Главният изпълнителен директор на Refugees at Home Лорън Скот каза, че е спешно необходим резервен план, за да се помогне на семейства, чието настаняване се е объркало. Според нея във Великобритания няма единен подход за намиране на нови доброволци за приемане на вече пристигнали бежанци. Няма и единен механизъм за финансиране на преместване от едно жилище в друго.

Много местни власти третират украинските семейства като бездомни, вместо да се опитват да им намерят ново „приемно семейство“. Украинците остават в хостели и хотели, както се случи с афганистанските бежанци. От 145 неуспешни настанявания само 20 успяха да намерят нов дом.

37-годишната Анна избягала от Киев със съпруга си и тригодишния си син, когато избухна войната. Те пристигнаха в Обединеното кралство в края на март, след като се запознаха с четиричленно семейство, което живееше в голяма къща в Нортхемптън и бяха готови да ги приемат.

Първоначално семейството се държало гостоприемно, а след няколко седмици загубило ентусиазъм.

„Не разбрахме какво се случва, защото те промениха настроението си много бързо“, каза Анна.

Анна и семейството й бяха преместени в разширение на къщата. Собственикът казал, че има нужда от ключа от пристройката. Анна се съгласила, но само при условие, че той ги предупреди, преди да влязат. След това обаче собственикът на къщата се обажда на местната управа и казва, че иска да спре спонсорството си. Анна казва, че домакинското семейство не им е обяснило нищо. Общината настани украинците за няколко дни в хотел Travelodge, където семейството дели една стая без кухня.

Накрая Анна намерила Refugees at Home в интернет, което помогнало на жената и семейството й да намерят друго „приемно семейство“.

Най-продължителната схема за семейни визи представлява 455 молби за бездомност. В много случаи семейства, които отчаяно искаха да изведат близките си от Украйна, кандидатстваха за визи, но нямаха къде да настанят своите роднини.

Изпълнителният директор на Съвета за бежанците Енвер Соломон каза, че тенденцията е тревожна - "отчаяните украинци избягаха от войната, изпитаха травми и психологическа болка и бяха оставени да се оправят сами".

„Украинските семейства, които пристигат тук, се нуждаят от топло посрещане, безопасно жилище и обезщетения, емоционална подкрепа и комуникация. Ние сме загрижени, че украинците, пристигащи със семейни визи, се сблъскват с проблеми, тъй като не всички роднини имат място или ресурси, за да издържат членовете на семейството си. Ето защо, за тази схема и местните власти трябва да има същото финансиране, както по програмата „Домове за Украйна“, обясни той.

Британският депутат Лиза Нанди подчерта, че британците са показали невероятна щедрост и са приютили семейства и деца, "избягали от войната на Путин". Тя обаче не успя да каже същото за британското правителство.

„Правителството се провали ужасно. Министрите бяха предупредени за риска бежанците да останат без дом при стартирането на схемата за спонсорство, но политиците бяха по-заинтересовани да се появяват по телевизията, отколкото да си вършат работата по защита на уязвимите хора. Правителството трябва спешно да разработи план за подкрепяйте общините да намерят сигурни домове за тези семейства“, каза Нанди.

Повече от 77 200 бежанци са пристигнали в Обединеното кралство след нахлуването на Русия в Украйна, съобщи британското правителство. Според властите всички пристигащи имат достъп до обезщетения и обществени услуги, както и право на работа или обучение от деня на пристигане.

Превод: GlasNews