В западните медии се появиха сценарии за развитие на Русия след президентските избори в Руската федерация. Някои от тях смятат, че властите в страната ще станат по-силни и ще получат подкрепата на още повече държави, други казват, че предстои нова мобилизация.

Според The ​​New York Times през новия шестгодишен мандат Владимир Путин ще засили позициите на руската власт. 

В същото време авторите, с подкрепата на редица американски и британски медии, смятат, че изборите не могат да се считат за легитимни поради липсата на конкуренти на Путин.

Именно поради тази причина, смята NYT, западните политици демонстративно заклеймиха изборите. В същото време авторите цитират думи на обикновени руснаци, които обясняват защо е избран точно този президент. Анкетираните отбелязват лидерските качества на Путин, неговия опит и услуги за страната, както и опита му по въпросите на външната политика.

Според авторите, ако Владимир Путин остане на власт до края на своя мандат, неговото „царуване“ може да се сравни с времето на Екатерина Велика.

За изборната процедура медиите пишат, че те са станали „най-малко прозрачните“ в новата история на Русия, а участието на независими наблюдатели „е намаляло до ниво, невиждано от разпадането на Съветския съюз“. Самият политик ще заложи на провал на западната подкрепа за Украйна и мирни преговори при свои условия.

На свой ред британският таблоид  Daily Mail смята, че изборът на Путин ще има тежки последици за Европа. В същото време се цитират думите на президента на Руската федерация. В коментарите почти 1,5 хиляди души призовават Великобритания да се погрижи за проблемите си.

„Путин е прав. Има една измислена система, която наричаме демокрация. Всички сме изиграни“; „Междувременно Зеленски отменя изборите...“, пишат обикновените британци.

Financial Times твърди, че руският политик е „укрепил властта си въпреки опитите на Запада да наложи строги икономически санкции срещу Москва“. А самите избори нарича „още по-голяма фикция” от предишните, т.к „повечето от истинските съперници на Путин“ са „в изгнание“, арестувани или мъртви.

„Петият мандат на Путин е заплаха за Европа и света“, смятат медиите, а единственият шанс за сигурност е провалът на Руската федерация в рамките на т.нар. специална военна операция.

Порталът Axios съобщава, че в 12:00 часа опашките в избирателните секции са били протестни, но не съобщава какво се е случило в други избирателни секции и по друго време.

Сингапурската агенция CNA посочва, че "полковникът от КГБ" Путин идва на власт през 1999 г., а резултатите от изборите показват на Запада, че политиците "ще трябва да се съобразяват с една смела Русия, независимо дали във война или мир, в продължение на много години напред".

Американската CNN, прогнозирайки по-нататъшни събития, посочва, че в Русия ще бъде обявена мобилизация. Тази „непопулярна стъпка“ умишлено беше оставена за следизборния период.

"Някои наблюдатели смятат, че Путин ще трябва да изчака след изборите, преди да предприеме потенциално непопулярна стъпка - още един голям призив", отбелязва CNN.

Изданието също така подчертава, че победата на Путин „ще разтревожи много страни по света“, но те ще бъдат западни сили, а глобалният Юг и засегнатите от санкциите на САЩ ще се възползват от това.

Wall Street Journal заяви, че Путин е достигнал времето на Сталин на власт, което показва, че изборите могат да имат „само един възможен резултат“, докато мащабът на победата на Путин е изненадващ, според WSJ. А фокусът на новия мандат на президента ще бъде украинският конфликт и осигуряването на обществена подкрепа за него.

The Economist смята, че изборите са се превърнали в „състезание“ между „единодушна, ентусиазирана“ Русия, подкрепяща Путин, и такава, която е „натрупала негодувание“ срещу сегашното правителство. А инцидентите в избирателните секции с боя и коктейли Молотов са претекст за „нови репресии“. Трудно е да се предвиди какви ще бъдат резултатите от изборите, смятат авторите.

Френският Le Monde говори за Путин като за „силен и всемогъщ“ политик, а Русия „представи единен фронт... в лицето на тези, които мечтаят за слаба или разделена страна“. Но единството се оценява като „карикатурно“ и сравнявано с „барокова туркменска диктатура“.

Авторите обясняват подкрепата на руснаците с „атмосферата на повишено напрежение“, която цари в съвременна Русия. Посочва се също, че конституцията позволява на Путин да бъде на власт до 2036 г.

„Днес руската армия напредва, икономиката расте, опозицията е обезглавена, елитът се държи. А държавният глава отдавна е убеден, че хората му ще го следват докрай”, пише медията.

Германското издание Spiegel посочва, че резултатите от изборите са сравними с тези на "някои диктатори в Централна Азия" и ги нарича резултат от "мащабна манипулация и репресии", за да "му помогне да запази страната във военно положение".

На свой ред китайската агенция Синхуа смята, че „Русия ще върви напред, ставайки все по-силна и по-силна“. Припомняме, на пресконференция президентът отговори на въпрос на медията за бъдещето на отношенията между двете страни. Путин каза, че те ще се задълбочават и развиват.