Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън Джейк Съливан предложи на украинския президент Володимир Зеленски да бъде отворен за преговори с Кремъл за прекратяване на тоталната война и преразглеждане на военните цели, включително връщането на окупирания от Русия Крим. Това съобщава Washington Post, позовавайки се на редица източници, включително европейски дипломати.

Според журналисти Съливан на 4 ноември е предал на Зеленски призив „поне да изглежда отворен“ за разрешаване на конфликта чрез преговори, отбелязвайки, че тогава Киев ще получи допълнителни лостове.

Двама европейски дипломати, информирани за дискусиите, казаха, че Съливан е насърчил екипа на Зеленски да започне да мисли за своите реалистични искания и приоритети за преговори, включително преразглеждане на обявената от Украйна цел за връщане на Крим.

Изданието отбелязва, че молбите към Киев да помисли за мирни преговори, ако зимата забави напредването на въоръжените сили на Украйна след освобождаването на Херсон, се чуват на фона на риска от нарастваща инфлация, повишаване на цените на енергията и храните, многомилиардни долари разходи за доставка на оръжия за Украйна и "десетки хиляди жертви от двете страни".

Медиите цитират изявление на генерал от армията на САЩ, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили, в което той каза, че Киев трябва да признае невъзможността да спечели войната без използването на дипломация.

„Трябва да има взаимно признание, че военна победа в истинския смисъл на думата може да не е постижима с военни средства, така че трябва да се използват други средства... Тук също има възможност, прозорец на възможност за преговори“, Мили беше цитиран да казва в реч пред Икономическия клуб в Ню Йорк.

В същото време и европейски, и американски официални лица смятат, че все още няма признаци за готовност на Кремъл за преговори, пише Washington Post. Изданието също така казва, че някои страни от НАТО смятат, че ще бъде трудно за Украйна да постигне голям пробив във войната в близко бъдеще, тъй като украинските въоръжени сили трябва да атакуват по-урбанизирани райони по-близо до територията, където са разположени руските войски за дълго време. Има обаче друго мнение по този въпрос - други представители на Запада са по-уверени в шансовете на Украйна за сериозен напредък във войната и не вярват, че военните действия ще спрат, като се има предвид, че украинската система за противовъздушна отбрана е станала по-ефективна при прехващане на ракети и безпилотни самолети на руските въоръжени сили.

Западен дипломат каза, че някои европейски партньори са загрижени, че Вашингтон тласка Украйна към преговори, преди нейните войски да могат да постигнат по-нататъшен напредък.

Превод: GlasNews