Белият дом ще поиска от Конгреса да финансира въоръжаването на Тайван през заявките за бюджета за оръжия за Украйна.

Това съобщава "Файненшъл таймс", като цитира двама запознати с плана източници.

Според тях целта е да се ускори доставката на оръжия предвид нарастващата (за Съединените щати) заплаха от Китай. Подобен ход обаче косвено би помогнал Конгресът да одобри още подкрепа за Украйна.

Промяната би била значима: ако тя бъде одобрена, предполага обрат в десетилетна американска политика само да се продават оръжия и друго оборудване на Тайван, вместо да се използват други формати като този в Украйна.

Бюрото за управление и бюджет - службата, която отговаря за прилагането на визията на президента за работата на изпълнителната власт в искането за допълнително финансиране за Украйна. Ако Конгресът приеме, Тайван за пръв път би получил оръжия по система, финансирана от американския данъкоплатец, т.нар. чуждо военно финансиране.

То позволява отговарящи на условията "партньорски страни" да купуват отбранително оборудване, услуги и обучение чрез предоставяне или на грант, илии на заем. Тайван в момента не фигурира в тази програма, в която доминират азиатски държави, Израел, Ирак и Египет и от която е част и България, тъй като не е получил финансиране по нея. Възможността да стане част бе одобрена със законодателство в Конгреса, което одобрява финансиране за 10 млрд. долара за следващите пет години, но не разрешава отпускане на конкретна помощ.

Откакто Вашингтон прекратява връзките с Тайпе през 1979 г., признавайки комунистическата Китайнска народна република, в действие са закони и принципи, съгласно които САЩ не казват дали ще защитят Тайван при китайска намеса, но му предоставят средства, с които да се защитава.

"Файненшъл таймс" пише, че се очаква Белият дом да внесе молбата този месец, след като наскоро обяви, че ще предостави на Тайван с оръжия за 345 млн. долара от складовете си - по друга система, вече използвана от администрацята на Джо Байдън за Украйна, уточнява Дневник. Вестникът отбелязва, че използването на втората система искането да се активира първата за Тайван отразяват разбирането за спешността на помощта за Тайпе, предвид повишената китайска активност в региона.

Пекин настоява, че самоуправляващият се остров всъщност е част от него и че спорът между тях е "вътрешнополитически въпрос", макар от съществуването на китайска държавност да го е управлявал под три века (и нито ден, откакто на власт са комунистите). Администрацията на Байдън дава разнопосочни сигнали дали е възможно Китай да нападне Тайван в близките години и кога.

Вестникът отбелязва и друга полза: пакетирането на Тайван и Украйна може да помогне за одобряването на помощ за Киев в момент, когато в Конгреса се чуват все повече скептични гласове, особено от републканците. Тайван, обратно, се ползва със силна двупартийна подкрепа.