Морските биолози бият тревога, тъй като тълпи от опасни, отровни „сини дракони“ са изхвърлени на брега по крайбрежието на Тексас. Тези отровни създания рядко се срещат в океана и още повече на сушата, но този път невероятен брой морски животни бяха изхвърлени на плажа.

Необичайните същества се хранят с токсини от подобно на медуза животно - Portuguese man o' war. Поради броя на отровните сини дракони, изхвърлени на брега, местните власти издадоха изявление, в което предупреждават летовниците и местните жители да не се доближават до синьото токсично същество.

Според морския природозащитник Джейс Тунел от Изследователския институт за крайбрежието на Персийския залив Харт, ако син дракон се почувства заплашен или докоснат от човек, той може да освободи жилещи клетки с „по-силно жило“ от португалския военен мъж, с който се храни, пише Daily Mail.

плаж пясък син драконЦял екран
Тази „синя вълна“ според изследователите едва започва поради силните югоизточни ветрове на идващата пролет Снимка: Jace Tunnell

Изследователите смятат, че тълпите от сини дракони по плажовете на Тексас вероятно се дължат на силните югоизточни ветрове на идващата пролет, които вече са наводнили плажовете на Тексас с токсичните създания. Учените предупреждават, че вълната от ветрове току-що е започнала и следователно в близко бъдеще може да има още повече същества.

Въпреки невероятно живите си цветове, яркосините дракони могат да бъдат изключително трудни за забелязване. Морските охлюви обикновено достигат дължина от около 2,5 сантиметра, а ярките им цветове съвпадат със синьото на океана и небето, което прави тези токсични същества „майстори на камуфлажа“.

Ако имате късмета да се сблъскате със син дракон, вероятно ще изпитате силна болка, която ще продължи около час, казва Тунел. Засегнатите може също да изпитат гадене и усещане, сякаш игли драскат кожата. Учените отбелязват, че болезнените токсини в синия дракон, известен още като охлюв Glaucus atlanticus, са резултат от паразитното му хранене с друго токсично морско животно.

Известно е, че сините дракони не са податливи на токсините на Portuguese man o' war и затова събират това вещество за собствена самозащита - колкото повече се натрупва, толкова по-висока ще бъде концентрацията на отрова и толкова по-болезнена ще бъде атаката.

Поради изменението на климата се очаква все по-мощни мегаурагани от категория 6 да ударят Мексиканския залив. Преди това силните ветрове издухаха токсичните животни на брега, но сега, според учените, появата им ще стане широко разпространена. Въпреки това, не всички изследователи свързват такъв брой токсични животни с изменението на климата; някои смятат, че това не е нищо повече от сезонно явление.

 
Превод: GlasNews