Администрацията на президента Джо Байдън за пръв път допусна журналисти в главния граничен център за задържане на деца мигранти.

Така бе извадена на бял свят една крайно пренаселена структура от палатки, където повече от 4000 човека, вкл. деца и семейства, се тъпчат в предвидено за 250 души пространство, а най-малките са държани в голяма кошара за игра с матраци за спане на пода.

Тъй като през последните седмици хиляди деца и семейства пристигнаха на границата между САЩ и Мексико и препълват центровете, Байдън бе под натиск да направи процеса по-прозрачен. Федералната служба "Митници и гранична охрана" позволи на двама журналисти от Асошиейтед прес и екип на Си Би Ес до обиколят обекта в "Дона", Тексас, в долината на Рио Гранде, при условие да споделят репортажа си с други медии съгласно ангажимента си към журналистически пулове.

Във вторник в имота са настанени над 4100 човека, от които 3400 деца без придружител, а останалите пристигнали са семейства с деца.

Повечето от непридружените деца пребивават в палатки, преди да бъдат преместени в обекти на министерството на здравеопазването и хуманитарните въпроси и след това пратени при член на семейството, роднина или спонсор.

Децата саа разпределени по стотици в осем "клетки", оформени от пластмасови разделители всяка с площ около 3200 кв. фута (297 кв. метра). В много от клетките има по повече от 500 скупчени деца, много от тях лежат на земята, върху матраци и завивки от фолио.

Оскар Ескамиля, и.д. командир на федералния граничен патрул в долината на Рио Гранде, казва, че между 250 и 300 деца идват всеки ден и много малко напускат. Най-малките сред тях - 3-годишно момиче, за което се грижи нейният 11-годишен брат и новородено със 17-годишната си майка - са държани извън клетките и спят в кошарки за игра.

А журналистите наблюдаваха как се процедира с децата – те влизат в малка стая за проверка за въшки и медицински преглед. Косата им бива намокряна, кърпите хвърляни в черна кофа с надпис "въшки". Децата, много от които са пътували дълго до границата, вкл. преходи пеша, са проверявани за струпеи, висока температура и други заболявания. Не се правят тестове за COVID-19, ако детето не проявява симптоми. Правят се и психологически тестове, като питат децата дали мислят за самоубийство. Всички връзки на обувките са премахнати, за да не бъде наранен някой.

После децата са отвеждани през затревена зала до голяма приемна. Тези на 14 и повече години дават пръстови отпечатъци и биват снимани; по-малките деца - не. После отиват във втора приемна, където са уведомявани, че ще се явят пред имиграционен съд. Служители от Граничните патрули ги питат дали имат познати в САЩ и ако имат - позволяват на детето да се обади по телефона на лицето.

Децата получават гривни с баркод, който показва кога са пристигнали и медицинското им състояние.

По закон граничните патрули нямат право да задържат деца за повече от три дни, а здравните и хуманитарни служби изпитват недостиг от места, но повече от 2000 деца са в обекта "Дона" от повече от 72 часа, вкл. 39 повече от 15 дни. Вижте покъртителни снимки!