През 1984 г. град Бопал, Индия, става свидетел на ужасна индустриална катастрофа. Повече от 40 тона токсичен газ изтичат от завод за производство на пестициди, което е довело до незабавна смърт на хора и дългосрочни последици за здравето, пише IFLScience.

Скорошно проучване от Калифорнийския университет в Сан Диего хвърля светлина върху дългосрочните последици от това трагично събитие.

В тази съдбовна нощ през декември 1984 г. заводът за пестициди Union Carbide изпуска смъртоносен облак от газ метил изоцианат. Газът проникнал в близките жилищни сгради, причинявайки на хората нетърпима болка, гадене, парене в очите и изтичане на пяна от устата. В следващите дни хиляди хора са били засегнати, а последствията доведоха до зашеметяващите смъртни случаи - до 30 000 през следващите три десетилетия.

През юни 2023 г. експерти от Калифорнийския университет в Сан Диего публикуваха проучване, което показа, че последствията от бедствието в Бопал се разпространяват дори по-далеч, отколкото се смяташе досега. В него са участвали 47 817 души на възраст 15-49 години в щата Мадхя Прадеш, а изследователите са използвали социално-икономически данни за 13 369 мъже, родени между 1960 и 1990 г., и информация за 1260 души, родени между 1981 и 1985 г., в радиус от 250 километра от Бопал.

Според Prashant Bharadwaj, съавтор и професор в Калифорнийския университет в Сан Диего, проучването открива сериозни дългосрочни последици за здравето на оцелелите, вариращи от респираторни и неврологични проблеми до мускулно-скелетни и офталмологични последствия. Шокиращо е, че проучването открива доказателства за ефекти върху поколенията, особено при деца, родени след бедствието.

Изследователите наблюдават четирикратно увеличение на броя на спонтанните аборти, както и повишен риск от мъртво раждане и неонатална смъртност сред това поколение. Гордън МакКорд, друг автор на изследването, добави, че хората, които са били в утробата по време на инцидента от 1984 г., могат да бъдат изправени пред по-висок риск от увреждане и рак по-късно в живота. Важно е, че изследването оспорва предишни вярвания, като демонстрира, че въздействието на бедствието е обхванало много по-широка област, отколкото се е признавало преди.

Десетилетия по-късно хората все още търсят справедливост. Union Carbide се съгласява на споразумение за 470 милиона долара през 1989 г., но активистите постоянно настоявали за повече. През март 2023 г. Върховният съд на Индия отхвърля иска за допълнителна компенсация и Dow Chemicals, която придоби Union Carbide през 1999 г., твърди, че споразумението от 1989 г. е справедливо и окончателно.

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего се надяват, че техните открития ще помогнат да се определи количествено истинският мащаб на щетите от бедствието. И подчертават, че последствията надхвърлят непосредствената смъртност и заболеваемост, наблюдавани в периода след бедствието.

Превод: GlasNews.bg