Европейският съюз гласува спорен план за създаването на единна база данни, която ще обедини данните на над 350 000 милиона човека – граждани на съюза, емигранти и временно пребиваващи. Целта е да се създаде обща база данни, обединяваща информацията от различни европейски служби с цел по-лесното търсене и управление на информацията.

Common Identity Repository или CIR ще обедини идентификационни данни (имена, рожденни дати, номера на паспортите и друга информация) с биометрична информация, която да бъде достъпна до граничните служби и правораздавателните органи, предава ZDNet.

Новата система ще е една от най-големите проследяващи бази данни в света след китайската и индийската.

„Без да променяме правата за достъп или застрашавайки правилата за опазване на личните данни, които ги управляват, интероперативността ще осигури по-бърз, системен и завършен достъп до информационните системи на ЕС за професионалистите на терен: полицейски служители, митнически работници, отговорници по миграцията и членове на консулствата – всичко това с цел да си вършат по-добре работата“, сподели в специално изявление Джерон Ленерс, представител на европарламента. „По-добри решения могат да се вземат само на базата на по-добра информация“.

Плановете на европейските политици бяха подложени на сериозна критика още при тяхното обявяване. Така например, Statewatch публикува специален доклад, в който определи въпросните планове, като „точка, от която няма връщане“ и „централизирана Big Brother база данни на ЕС“.