Туптящото сърце на технологичната революция, музей в Сан Франциско, визуализира изчезването на човешката раса, като се има предвид бързият и значителен напредък, идващ в областта на изкуствения интелект.

„Съжалявам, че убих по-голямата част от човечеството“, казва човек с усмихната шапка и мустаци на монитор, приветстващ посетителите в „Музея на разместването“ в нова изложба за противоречивата технология.

Германски вестници заменят журналистите с изкуствен интелект

Експозициите във временната изложба съчетават страшното с хумористичното. В своя дебютен дисплей AI се използва, за да раздава съдържателни прозрения на хората, които влизат в полезрението му.

„Концепцията на музея е, че се намираме в пост-апокалиптичен свят, където изкуственият общ интелект вече е унищожил по-голямата част от човечеството“, каза Одри Ким, куратор на шоуто.

Изкуствен интелект се научи да прогнозира резултата от лечението на рак

„Но тогава изкуственият интелект осъзнава, че това е било лошо и създава един вид паметник на човека, така че мотото на нашето шоу е „съжалявам, че убих по-голямата част от човечеството“, каза тя.

Изкуствен общ интелект

Концепцията за изкуствен общ интелект е още по-двусмислена от простия AI, който става част от нашето ежедневие, както се вижда от бързия растеж на софтуера ChatGPT и чатбота на Bing.

AGI е изкуствен интелект, който е в състояние да направи всичко, което човек би могъл да направи, включвайки човешки аналитични способности в машини.

Изкуственият интелект ще отприщи Третата световна война, а оцелелите ще отлетят до Марс

Основателят на ChatGPT и създателят на OpenAI, Сам Алтман, каза, че AGI, ако се направи правилно, може да издигне човечеството и да промени границите на възможностите.

Освен предимствата, които AI може да предложи, Ким също иска да хвърли светлина върху опасността твърде бързото му развитие.

„Имаше много разговори за безопасността на AI в доста интелектуални и технологични среди в Twitter и мисля, че това е много важно“, каза тя.

Превод: GlasNews.bg