Ракетата Terran 1 на Relativity Space остана на стартовата площадка в Кейп Канаверал, Флорида, след като се провали при дебютния си космически полет. Тази ракета, почти изцяло 3D отпечатана, е най-големият обект в света, който трябваше да напусне Земята.

Relativity Space не успя да извърши първото изстрелване на ракетата носител Terran 1, която се състои от 85% части, отпечатани на 3D принтер, пише Space.

ракета, Terran 1, Relativity Spaceцял екран
Снимка: Relativity Space

Това изстрелване трябваше да се състои вечерта на 8 март, но обратното броене беше спряно 70 секунди преди изстрелването поради повишаване на температурата на горивото в двигателите на горната степен на ракетата. Първоначално инженерите на Relativity Space искаха да решат бързо възникналия проблем, но след това беше взето решение да се отложи изстрелването. Уникалната ракета ще остане на стартовата площадка до 11 март, когато ще бъде вторият опит за изпращане на Terran 1 в космоса.

ракета, Terran 1, Relativity Spaceцял екран
Уникалната ракета ще остане на стартовата площадка до 11 март, когато ще бъде вторият опит за изпращане на Terran 1 в космоса.

От Relativity Space, със седалище в Калифорния, казват, че възлагат големи надежди на ракетата и са уверени, че следващият опит за изпращане на първата по рода си 3D отпечатана ракета ще успее.

В сравнение със съществуващите двустепенни ракети-носители, Terran 1 е сравнително малък - 33 метра (около височината на 10-етажна сграда). Основната задача на тази ракета е да извежда малки сателити в ниска околоземна орбита. Но уникалността на ракетата се крие във факта, че 85% от нейните компоненти са създадени с помощта на 3D принтер. Между другото, по същия начин са създадени 9 двигателя на първата степен на ракетата, които работят с течен метан.

Според представителите на Relativity Space уникалната ракета-носител Terran 1 може да изстреля в космоса от 900 до 1250 кг полезни товари. Цената на всяко изстрелване е приблизително 12 милиона долара.

Сега инженерите на американската компания работят активно върху създаването на многократна ракета Terran R, която ще има височина 66 метра и ще може да достави 20 тона полезни товари в космоса. Първото изстрелване на тази ракета е планирано за 2024 г.

Ако изстрелването на ракетата Terran 1 не просто се осъществи, а полетът й е успешен, това ще докаже жизнеспособността на технологията, с която е създаден този обект. Тоест, бъдещите ракети могат да бъдат почти изцяло създадени с помощта на 3D печат. Поне така смята Relativity Space.

Превод: GlasNews