Ако се вгледаме в публикуваните към днешен ден планове за лунните мисии, които трябва да бъдат осъществени през следващите десетилетия, става ясно, че съвсем скоро на Луната ще стане тясно. Сериозни планове за усвояването на Луната имат Израел, САЩ, Русия и някои азиатски страни. Но колко ще струва всичко това?

Falcon Heavy’s side boosters land on Landing Zones 1 and 2 pic.twitter.com/nJCCaVHOeo

— SpaceX (@SpaceX) April 12, 2019

На 12-ти април, в Деня на космонавтиката, светът разбра, че Израел не успя от първия път да се присъедини към клуба космически държави, осъществили меко кацане на повърхността на Луната. Но от друга страна, SpaceX 100% успешно осъществи първия търговски полет на своята свръхтежка ракета Falcon Heavy, която може да доставя хора и товари в лунна орбита. Планове за подробно изучаване на естествения спътник на Земята имат и Китай, Индия и Русия. Всичко това показва, че конкуренцията за усвояване на Луната съвсем скоро ще стане изключително остра.

Израел

Въпреки че израелската сонда Берешит не успя да извърши планираното меко кацане на Луната, самият проект показва интерес към естествения спътник на Земята от страна на държави, които досега не се решаваха да погледнат извън земната орбита.

Компанията SpaceIL първоначално създаваше своя космически апарат за състезанието Google Lunar X Prize, голямата награда в който бе $30 милиона. През 2018 година конкурсът X Prize бе прекратен, понеже нито един от участниците не можа да спази зададените срокове. Но израелските специалисти не се отказаха и продължиха работата върху своя проект, който в крайна сметка струваше $100 милиона.

Берешит имаше само два изследователски инструмента, но неговото значение не бе научно, а имиджово. В случай на успех Израел би се включил в малката група на държавите, извършили меко кацане на Луната. Нещо което досега успяха да направят само СССР, САЩ и Китай.

Белият дом

Най-мащабни по усвояването на Луната са плановете на САЩ. Белият дом иска не само да изпраща автономни роувъри, но и да започне съвсем нова вълна на усвояване на естествения спътник на Земята.

Доналд Тръмп заложи за 2020 финансова година бюджет за НАСА в размер на $21 милиарда. Финансирането на американската космическа агенция непрекъснато расте през последните години. Но тази година бе особена: НАСА възнамерява половината от този бюджет да използва за осъществяването на своята лунна програма. Във връзка с това Агенцията представи огромен многогодишен план. Според този план, САЩ не само ще се завърне, но и максимално бързо възнамерява да се настани на Луната. Учените и медиите започнаха да се питат, какво толкова е открито последно време на спътника на Земята. Но явно има нещо, защото САЩ бърза и вече представи най-подробни планове за своята лунна програма.

Тандемът SLS-Orion, в който ще се използва модифицирана версия на ракетата Block 1, е в състояние да транспортира до Луната 26 тона полезен товар. Именно тази ракета трябва да осъществи мисията EM1 – пробният непилотиран полет до Луната. Генералният директор на НАСА Джим Брайдънстайн заяви, че този полет трябва да бъде осъществен на всяка цена и ако работата по SLS се забави, то корабът Orion ще бъде изведен на лунна орбита с помощта на частна ракета носител, за което НАСА ще си плати. Подходящи са ракетите на компаниите SpaceX и ULA, както и изстреляната на 12-ти април нова тежка ракета Falcon Heavy.

За 2023 година САЩ планира мисията EM-2. Това е пълноценен десетдневен полет на SLS-Orion в орбита на Луната с екипаж от четири души. Не се предвижда кацане на повърхността.

Също през 2023 година НАСА възнамерява да прилуни голям и сложен непилотиран апарат на естествения спътник на Земята.

В средата на 2020-те години трябва да започне строежът на лунната станция Gateway. Тя трябва да е в елиптична орбита около Луната и да се приближава до спътника на разстояние около 1500 км.

В този мащабен проект ще участва не само НАСА, но и Европейската космическа агенция, както и съответните агенции на Канада и Япония. Руският Роскосмос също ще участва и ще изгражда модула за скачване, в което има богат опит.

НАСА специално подчертава, че ще поощрява участието на частния сектор. Съвместната работа на частните компании и държавните организации ще намали цената на доставките на апаратура и хора на Луната.

Повторното кацане на Луната САЩ възнамерява да осъществи през 2028 година.

Трудностите пред НАСА

НАСА, както и всяка друга държавна организация, зависи от финансирането. Така обявените планове могат да бъдат изпълнени само при запазване на същия паричен поток. Сега това зависи от Конгреса, на който предстои да одобри бюджета на космическата Агенция за 2020-та финансова година.

След като стана ясен огромния размер на предполагаемия бюджет за НАСА вицепрезидентът Майк Пенс съобщи, че Тръмп е наредил да се положат всички необходими усилия и мерки, за да може американските астронавти отново да кацната на Луната още до края на 2024 година.

.@POTUS directed @NASA & @JimBridenstine to accomplish the goal of sending American astronauts back to the moon by any means necessary! pic.twitter.com/J3THseKsb0

— Vice President Mike Pence (@VP) March 26, 2019

По всичко личи, че президентът на САЩ иска завръщането на Луната да стане по време на неговия предполагаем втори мандат и неговото име да бъде свързано с това събитие. Това е съвсем логично: Тръмп иска да контролира отделените за тази цел огромни суми, за да не се повтори ситуацията с космическата програма Constellation. Тази амбициозна програма стартира по време на мандата на Джордж Буш младши, но бе прекратена от Барак Обама.

Повторното кацане на Луната ще засегне други проекти. Бюджетът на научните програми вече е орязан с $600 милиона. Според Spacenews, на практика ще бъде отменен друг мащабен проект – космическият телескоп WFIRST, който се счита за един от най-важните проекти в космическата астрономия.

Ядрените планове

Лунната програма на НАСА тясно се преплита с нарастващия интерес на Агенцията към ядрените технологии. Планира се използването на ядрени източници на енергия за достигането на Луната и Марс. USA Today съобщи, че САЩ се завръща към разработките от началото на космическата ера и отново започва работата върху създаването на ядрени ракетни двигатели. Според Popular Mechanics, тези технологии подробно са се разглеждали през 1950-1960-те години, но работата върху тях е прекратена в началото на 1970 година поради възникнали „технологични трудности“ и „липсата на явна необходимост“ от подобни технологии.

Сега НАСА преосмисля натрупания опит и счита използването на ядрени ракетни двигатели за космически цели възможен вариант. За разлика от сегашните химически ракети, ракетите с ядрен ракетен двигател могат да достигнат Марс за четири месеца. За сравнение, полетът до Червената планета на мисията InSight отне около седем месеца.

За разработването на ядрени ракетни двигатели НАСА получи $100 милиона за 2019 година, а първата демонстрация на постигнатото е планирана за 2024 година. С тяхна помощ НАСА възнамерява не само да създава лунни бази, но и да превърне Луната в своеобразен плацдарм за покоряване на Слънчевата система. И в частност, за бъдещи мисии до Марс. Но това са планове за следващото десетилетие и съвсем друго ниво на паричните разходи.

Кой ще настигне Америка?

Луната привлича и Русия. Роскосмос не възнамерява само да помага на американците в проекта по създаването на лунна база, но и да изгражда собствени ракети носители и космически кораби.

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин съобщи, че сега разработваният пилотиран космически кораб „Федерация“ ще извършва полети именно до Луната, а обслужването на МКС ще става със сегашните Союз. Корабът Федерация може да вземе на борда до четирима космонавти и използването му за полети до Международна Космическа Станция е безсмислено скъпо. Тестовете на новия кораб са планирани за 2022 година, а през 2021 година Роскосмос възнамерява да изпрати на Луната космическия апарат Луна-25, който ще изследва южния полюс на спътника.

Президентът на РФ вече одобри новия проект за усвояване на Луната, в рамките на който се създава свръхтежката ракета Енисей. Първите тестове на Енисей са предвидени за 2028 година. Новата руска ракета носител може да изведе в орбита около Луната до 27 тона полезен товар. Цената на този проект е 740 милиарда рубли или около $11 милиарда.

Русия не е единственият съперник на САЩ. В началото на 2019 година китайският космически апарат Чанъе-4 достигна обратната страна на Луната. А през месец май тази година меко кацане на спътника на Земята трябва да осъществи индийският Чандраян-2.

Сред по-далечните планове на тези страни можем да отбележим разработваната от Китай свръхтежка ракета носител и планираното кацане на тайконавти на Луната през 2020-те години. Всяка държава максимално се старае според силите си. Японската космическа агенция JAXA и компанията Toyota тази година представиха своя проект за двуместен лунен роувър.

Благодарение на бързото развитие на новите технологии, достигането на Луната стана по-просто и по-евтино. Сега в лунните изследвания могат да вземат участие и страните със сравнително малък бюджет. Луната към днешен ден е следващата граница в усвояването на космоса и сега всички се опитват да я достигнат, да намерят запаси на вода, ценни вещества и хелий-3, а може би и още нещо.

По материали на Forbes