Генералният секретар на агенцията на ООН за интернет и телекомуникациите заяви, че загрижеността на САЩ за изградените 5G мрежи, използващи оборудването на Huawei, е по-скоро свързана с политиката и търговията, отколкото със законните притеснения за сигурността.

„Досега няма доказателства“, каза Холин Джао, ръководител на Международния съюз по далекосъобщения, „относно претенциите за сигурността на Huawei“.

Той отбеляза, че в най-добрия интерес на телекомите е да се уверят, че инфраструктурата им е сигурна, тъй като иначе биха могли да почувстват гнева на властите.

„Бих насърчил на Huawei да им бъдат дадени равни възможности да кандидатстват за бизнес, а по време на оперативния процес, ако откриете, че нещо не е наред, тогава можете да ги обвините и да ги обвините“, каза Джао пред Ройтерс. „Но ако не разполагаме с нищо, за да ги сложим в черния списък – мисля, че това не е честно“.

САЩ се опитаха да разубедят съюзниците си, включително Канада, Германия и Италия, да откажат на Huawei да допринесе за 5G мрежите в тези страни, страхувайки се, че Китай ще използва оборудването на конгломерата, за да ги шпионира. Например, Вашингтон заплаши да ограничи информацията, която споделя с Германия, ако тази страна разреши на операторите да използват оборудването на Huawei. Huawei отхвърли яростно твърденията на САЩ. Междувременно Австралия блокира доставчиците на мобилни услуги да използват технологията Huawei за опасения за сигурността. Обединеното кралство също изрази загриженост.

В интервюто си Джао не засяга обвиненията, които федералните прокурори на САЩ са повдигнали срещу Huawei за предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран и за кражба на търговски тайни. Дружеството не се признава за виновно по обвиненията. Междувременно то съди американското правителство заради опита му да блокира федералните агенции да използват оборудването на Huawei.