Вероятно на мнозина от вас тази новина няма да направи впечатление. Но на фона на цялата тази шумотевица за манипулиране на американските избори, намеса в Брекзит и всякакви политически междуособици, фактът, че реални престъпни групи, които както посочва доклада на Tallos Security (защитното звено към Cisco), въобще не се опитват да се крият, звучи доста неудобно, както за ръководителите на Facebook, така и за т.нар. регулатори. Защото опитите за намеса във вота, колкото и мъгливо да е едно такова понятие (все пак никой не е хванал ръката на гласоподавателя насила да даде гласа си за една или друга партия) си е спорно и ако и да има влияние върху „жертвата“, то не е пряко. Кражбата на самоличност обаче, източването на нечия банкова сметка или заключването на ценни за вас данни с криптовирус, си има съвсем пряко влияние и е престъпление по всяко едно законодателство.

Разследване на Tallos идентифицира 74 киберпрестъпни групи, чиито членове доближават цифрата от 385 000 човека. Тяхната дейност е концентрирана около кражбата и търговията с банкова и финансова информация, кражбата на регистрации от множество интернет ресурси, предлагането на спамърски и хакерски услуги. И макар, някои от тези групи да заявяват ясно дейността си с имена, като Spam Professional и Buy Cvv On THIS SHOP PAYMENT BY BTC, някои от тях са с години в социалната мрежа, трупайки нови членове и жертви. Tallos са се свързали с екипите по сигурността на Facebook, които са реагирали и са започнали изтриването на въпросните хакерски средища, но както и посочват от Tallos, други бързо заемат тяхното място.

„За да се борим с тези мотивирани противници, ние трябва да работим заедно. Социалните медии би трябвало да продължат с усилията си, както автоматизирани, така и подпомагани от хора, насочени към идентифицирането и премахването на престъпни групи. Екипите по защита и компаниите трябва да работят заедно, да обменят информация, предприемат действия и информират клиентите си. Бизнесите трябва да са внимателни към защитата си и усилията си по спазване на киберхигиена. И накрая, потребителите е нужно да бъдат възможно по-информирани и по-скептични. Атаките, като например свързаните с разпространяването на спам, използват именно отделния човек за входна точка“, заключават Tallos.