За да се сринат акциите на IT гигантите са достатъчни и само слухове. Но тези слухове бързо бяха потвърдени. Провеждането на разследване на нивото на Камарата на представителите получи поддръжката и на двете партии, а според медиите и на президента на САЩ Доналд Тръмп.

По всичко личи, че в САЩ започва най-голямото антимонополно дело в историята. Под прицел на федералните власти са четирите най-големи IT компании на страната: Facebook, Amazon, Google и Apple. В Конгреса разследването се провежда от юридическия комитет на Камарата на представителите, съобщава Guardian. Отделно от това разследване, процедури по отношение на Amazon и Google инициираха още две влиятелни структури – Федералната търговска комисия и Министерството на правосъдието, съобщи Business Insider. Специална прокурорска комисия разследва и Amazon.

Тези разследвания могат да имат много сериозни последствия. Според американските медии, в разследването дейността на Google под лупа ще се преглежда целият бизнес на интернет гиганта – реклама, онлайн услуги и дори начина на работа на търсачката и извеждането на резултатите от търсенето.

Reuters твърди, че Министерството на правосъдието се интересува и от бизнеса на Apple. А New York Times съобщи, че мащабните разследвания имат поддръжката на двете основни партии на САЩ. Говори се, че президентът Тръмп е склонен да окаже поддръжка на каквито и да било действия срещу Google.

На фона на тези слухове за разследването на „Голямата четворка“ в края на уикенда акциите на технологичните гиганти се сринаха общо със $140 милиарда. Facebook изгуби 7,5% от своята пазарна капитализация, а Alphabet – малко повече от 6%.

В понеделник слуховете се потвърдиха. Ръководителят на юридическия комитет Джералд Надлър подчерта:

„Отвореният интернет даде на американците огромни преимущества, включително пик на икономическите възможности, огромни инвестиции и онлайн образование. Но се появяват все повече доказателства, че няколко важни фигури искат да поемат контрола върху ключови сектори – онлайн търговията, уеб съдържанието и комуникациите“.

NYT обръща внимание на това, че разследването, въпреки че е в началния си етап е много мащабно. Това означава, че под въпрос ще се окажат не просто отделните бизнес модели и стратегии, а как като цяло големината на компаниите в IT сферата ограничава конкуренцията.

Редица експерти са на мнение, че властите с голяма вероятност могат да решат разделянето на отделни части и на четирите най-големи в историята IT компании.

Навремето разследване от същия мащаб бе проведено срещу Microsoft на Бил Гейтс. Компанията успя да избегне разделянето, но имиджът на софтуерния гигант бе развален за почти 10 години и през това време се появи мощна конкуренция на Microsoft, включително Google.