Учените са се научили как да събират електричество, което бактериите произвеждат чрез усвояване на метан. Изследването е описано в статия за списание Frontiers in Microbiology.

Микробиолози от университета в Неймеген в Нидерландия показаха, че микроорганизмите могат едновременно да почистват атмосферата от газови емисии и да генерират електричество за нуждите на човечеството. Според учените електроцентралите със специални бактерии могат да станат по-ефективни от съществуващите заводи за преработка на метан.

"В сегашните инсталации за биогаз метанът се произвежда от микроорганизми и впоследствие се изгаря, което задвижва турбина, като по този начин се генерира електричество. По-малко от половината от биогаза се превръща в електричество и това е максималният постижим капацитет. Искаме да видим дали можем да се сдобием с по-голям успех, използвайки микроорганизми", каза Корнелия Велте, един от авторите на изследването, за уебсайта на университета.

Тя и колегите й проведоха успешни експерименти с бактерията Candidatus Methanoperedens, която се намира в прясна вода. Този вид принадлежи към анаеробни метанотрофни археи - микроби, които могат да оцелеят в най-екстремни условия, дори когато няма кислород.

Още през 2006 г. беше установено, че Methanoperedens окисляват метана с помощта на нитрати и следователно се размножават добре в райони на Нидерландия, напоени със селскостопански торове. Изследователите открили, че тези бактерии в процеса на електрохимични реакции създават допълнителни електрони, които се „изхвърлят“ с помощта на метали или дори се прехвърлят в други живи организми. Първите опити за извличане на електричество направиха възможно създаването само на слабо напрежение, освен това учените не успяха да разберат естеството на образуването на енергия.

Екип от университета в Неймеген взе микробни проби, доминирани от археи, хранещи се с метан, и ги отгледа в среда, бедна на кислород, където металът беше единственият източник на електрони. До колонията се поставя метален електрод с нулево напрежение, за да се създаде ток.

„Създаваме един вид батерия с два извода, единият от които е биологичен терминал, а другият е химически терминал. На един от електродите отглеждаме бактерии, на които бактериите даряват електрони в резултат на преработка на метан”, обясни Хелин Уботер, друг участник в научния проект.

Според учените те са успели да превърнат 31% от целия метан в електричество. Изучаването на процеса ще повиши ефективността и ще създаде високоефективни живи батерии, които могат да използват всяка частица газ за генериране на електричество. Това ще позволи да се откаже доставянето на метан през тръби на дълги разстояния до газови електроцентрали, тъй като ефективността на някои от тях сега е под 30%.

Струва си да се отбележи, че метанът е летливо вещество с биологичен произход, което се намира в природни, нефтени, рудни и блатни газове, произвежда се и от някои живи организми, като кравите. Образува се и по време на коксуването на въглища и други промишлени процеси. Основната опасност от метана е, че той задържа топлината 25 пъти по-добре от въглеродния диоксид и следователно допринася значително за парниковия ефект.

Превод: GlasNews