Повечето пътници на планетата планират да стигнат до древни светилища или исторически места, но британският изследовател Крис Браун отиде по-далеч - той планира да стигне до най-отдалечената точка на Земята, известна още като гробището на космически кораби.

Гробището на космически кораби, или Точка Немо се намира в Тихия океан на разстояние повече от 3200 километра от Антарктида. Всъщност най-близките хора до това място изобщо не са на сушата, а на Международната космическа станция, когато тя прелита над главите на моряците – само на 408 километра, пише Daily Mail. Поради своята отдалеченост и необитаема природа, това място отдавна се използва като гробище на космически кораби, където почиват някои от най-известните космически кораби.

Според 62-годишния Крис Браун той е тръгнал на това пътуване с 32-годишния си син Мик на борда на експедиционната яхта Hanse Explorer от Пуерто Монт, Чили. Пътуването започна на 12 март и ако всичко върви по план, изследователите планират да стигнат до Пойнт Немо до днес, 21 март.

Изследователят отбелязва, че когато се подготвял за пътуването, той обмислял използването на състезателна яхта, за да ускори времето за пристигане в Point Nemo, но в крайна сметка екипът се спрял на по-надежден и безопасен вариант.

Дестинацията на екипажа е така нареченият океански полюс на недостъпността, тоест това е най-отдалечената точка от сушата. Всъщност най-близкият бряг от нос Немо е остров Дюси, който се намира на разстояние 2688 километра. Освен няколко малки острова, най-близките големи населени центрове са Уелингтън, Нова Зеландия, и Консепсион, Чили, като и двата са на повече от 4000 километра.

Тази точка на картата на Земята е толкова отдалечена, че всъщност се превърна в популярно място за международните космически агенции да изхвърлят своите космически отпадъци в тази точка. Статистиката показва, че от 1971 г. повече от 260 парчета космически отпадъци вече са били погребани в гробището на космически кораби в Тихия океан, включително руската космическа станция "Мир".

тихоокеанска точка немоЦял екран
Точка Немо е най-отдалечената точка на Земята Снимка: Daily Mail

През следващото десетилетие Международната космическа станция също ще почива в Пойнт Немо. Интересното е, че след като МКС достигне гробището на космическите кораби, тя ще бъде 7 пъти по-далеч от всяка населена зона, отколкото е в орбита днес.

Точката Немо е известна от 1992 г., когато геодезист изчисли най-отдалечената точка на кацане, като взе предвид формата на земния елипсоид. През цялото това време няколко кораба се приближиха до точката на Немо, но експертите смятат, че „нито един човек никога не е минавал през определени координати“.

В резултат на това Крис Браун реши да коригира този пропуск. Изследователят не се страхува от изключителната отдалеченост на тази точка в Тихия океан - в крайна сметка той се надява да стане първият човек на Земята, който ще достигне до всичките осем континентални полюса на недостъпност на планетата. Имайте предвид, че „континенталните полюси на недостъпност“ се считат за точките на всеки континент, които са най-отдалечени от океана, което ги прави едни от най-отдалечените места на Земята.

Изследователят вече е успял да достигне 5 от 8-те полюса: Антарктида, Океания, Африка, Северна и Южна Америка. Крис Браун също отбелязва, че не смята пътуването до Пойнт Немо за по-опасно от експедицията си до Антарктида например. Според изследователя основната опасност ще бъде, че той и екипажът му ще бъдат изключително далеч от сушата и от всякакви корабни маршрути. Всъщност, ако има проблем с лодката, помощта няма да дойде скоро.

Освен че е гробище на космически кораби, Point Nemo се намира и в сложна мрежа от кръгови течения, които улавят големи количества отломки. По този начин Южнотихоокеанският кръговрат, в който се намира точката Немо, е сливане на Антарктическото циркумполярно течение, Хумболтовото течение и дрейфа на западния вятър. По този начин регионът по същество се превърна в невероятно гигантско океанско бунище.