В новото изследване учените са се фокусирали върху разбирането какво ни прави различни от другите видове. Сега изследователите вярват, че основната уникална черта на човечеството е вроденото чувство за любопитство .

Ново проучване предполага, че в сравнение с маймуните, човешките деца са по-склонни да отворят мистериозна „кутия“, отколкото кутия с известно съдържание. Учените смятат, че именно тази особеност ни прави уникални сред другите биологични видове.

В проучването психологът Алехандро Санчес-Амаро от Института за еволюционна антропология Макс Планк в Германия и когнитивният учен Федерико Росано от Калифорнийския университет в Сан Франциско наблюдаваха групи пленени маймуни, пише Science Alert. Всички те наброяваха от 15 до 29 индивида и бяха смесица от шимпанзета, горили и бонобо. След това учените проведоха серия от тестове, използвайки непрозрачни и прозрачни обърнати чаши със сочни лакомства.

Учените първоначално представиха предмети на приматите и след това им представиха различни комбинации, като прозрачна чаша с едно грозде и непрозрачна чаша с много гроздове. След това маймуните трябваше да направят своя избор.

По-късно изследователите повторили същите експерименти, но с групи от деца на възраст от 3 до 5 години, всяка група имала 24-27 реципиенти. Като награда учените използваха стикери. Резултатите от проучването показват, че повече от половината деца са избрали непрозрачна чаша с неизвестно съдържание.

Изследователите обаче отбелязват, че не всички деца са склонни да поемат рискове, особено когато им се показва стикер с награда. Според авторите на експериментите те са установили, че вътрешните мотиви значително са повлияли на избора на децата, тъй като те са искали да изследват непрозрачни чаши, дори когато не са били наясно с възможната по-голяма награда.

В същото време маймуните, напротив, от самото начало не били особено нетърпеливи да изследват мистериозните чаши. Въпреки това, когато им беше даден намек за по-голяма награда в непрозрачна чаша, те бяха по-склонни да ги изберат.

В същото време човешките деца продължиха да комбинират своите резултати. Изследователите заключават, че са повлияни от различен вид мотивация, а именно любопитство. Всъщност това е мощен инструмент за обучение. Известно е, че хората жертват ресурси за информация, дори и да няма очевидна външна полза.

Освен това някои изследователи смятат, че високото ниво на любопитство може да е допринесъл за експанзията на човечеството извън Африка. Оказва се, че склонността ни да си пъхаме носа в чуждите работи и да гледаме в кутията, от която излизат всички беди на света, е забраненият плод, който ни прави хора.

Превод: GlasNews