Открити за първи път в сибирската вечна замръзналост през 2012 г., огромните кратери са с дълбочина над 50 метра и ширина над 20 метра. Тези кратери продължават да се появяват в този регион на Земята и озадачават учените от много години. Авторите на изследване, публикувано на сървъра EarthArXiv, предлагат ново обяснение за появата на тези кратери.

Към днешна дата учените вече са открили 8 огромни кратера в северната част на Западен Сибир, а именно на полуостров Ямал и полуостров Гидан, пише ScienceAlert. Те възникват в резултат на мощна експлозия, която може да се чуе на разстояние над 100 км. По време на експлозията изпод земята се изхвърлят много отломки, които се разпръскват на стотици метри наоколо.

Авторите на изследването смятат, че причината за появата на експлодиращи кратери може да са отлаганията на горещ природен газ, който се просмуква от недрата на Земята.

кратер, СибирЦял екран
Авторите на изследването смятат, че причината за появата на експлодиращи кратери може да са отлаганията на горещ природен газ, който се просмуква от недрата на Земята. Снимка: ScienceAlert

Този регион на Земята е известен с огромните си подземни запаси от природен газ, а изменението на климата, което провокира повишаване на температурите, води до отслабване на част от вечната замръзналост. След това възникват експлозии в резултат на изтичане на газ през получената дупка, смятат учените.

Вечната замръзналост съдържа много органични материали, които се топят и разлагат с повишаване на температурите. В резултат на това може да се отдели метан. Ето защо учените предполагат, че метанът, който се просмуква от вечната замръзналост, стои зад появата на кратери.

Въз основа на това авторите на новото изследване смятат, че зад появата на кратерите стои горещ природен газ, който излиза през геоложки разлом, натрупва се под замръзналия слой почва и нагрява вечната замръзналост отдолу.

кратер, СибирЦял екран
 Снимка: ScienceAlert

Така вечната замръзналост се топи, отслабва отдолу и може да се срути. Горният слой на вечната замръзналост също се топи поради повишаването на температурите и по този начин създава всички условия за внезапно изпускане на газ навън. Така се получава експлозия и се появява кратер, смятат учените. Авторите на изследването смятат, че е можело да се появят повече такива кратери, но след това те са изчезнали, както показват големият брой падини в Северен Сибир.

В същото време други учени смятат, че са необходими допълнителни доказателства за тази теория. Но ако се окаже вярно, може да създаде проблеми за климата. Природният газ съдържа много метан, който е мощен парников газ. Следователно кратерите могат да бъдат място, където големи количества метан се отделят в атмосферата за кратко време.

Авторите на изследването казват, че ако такива кратери се появят само в определен регион на Земята, тогава въздействието върху климата в глобален мащаб ще бъде незначително. Въпреки че под земята има много метан, не е известно колко от този газ може да избяга.

Превод: GlasNews