Ново проучване установи, че подготовката за работа и училище прави сутринта най-натовареното време от деня. Изследователите са анкетирали близо 2000 възрастни за това кога през деня изпитват най-голям стрес. Повече от 50% от анкетираните признават, че са претоварени от момента, в който станат от леглото.

Средно времето от деня, когато повечето анкетирани са преживели стрес, е 08:15 сутринта, пише DailyMail. Повечето възрастни добавят, че през това време често губят около 20 минути поради неочаквани проблеми.

Освен това повече от половината от анкетираните възрастни, около 51%, вярват, че „никога“ няма достатъчно време през деня, за да се изпълни всичко планирано.

35% от анкетираните казват, че се чувстват стресирани в началото на деня, а 47% от хората казват, че сега са по-заети от всякога.

Освен това 35% от анкетираните съобщават, че не знаят как да намерят време за дейности, които ще ги направят щастливи. И около 37% от анкетираните казаха, че са забравили как да отделят време за собствените си нужди.

Но стресът, свързан с ежедневието, е най-силно изразен сутрин.

Сред ежедневните сутрешни грижи бяха посочени проблеми като търсене на ключове, събуждане и избор какво да облека. Подготовката на децата за училище също донася допълнителен стрес.

Родителите се съгласиха, че непредсказуемостта на детските емоции може да превърне дори добре планираната сутрешна рутина в хаос. Но социалните учени разкриха пет надеждни съвета, които могат да направят сутрините ви по-приятни.

Експертите казват, че за да премахнете стреса от сутринта, можете да приготвите дрехи предната вечер или да опаковате обяд за децата. Създаването на по-проста, по-последователна сутрешна рутина, към която всеки в семейството може да се придържа, също ще помогне.

Родителите също се съветват да се събуждат поне 30 минути преди децата да се събудят, за да имат малко свободно време, за да се подготвят за новия ден.

Специалистите съветват още да се делегират на децата повече домакински задължения и отговорности, които ще са съобразени с възрастта им.

И за родителите, и за децата социолозите препоръчват да се ограничи използването на джаджи и медии сутрин, които разсейват вниманието и могат да откраднат ценно време.