Климатичната система на Земята се срива, като температурите се покачват неумолимо не само на сушата, но и в океана. Последните 12 месеца вече се превърнаха в най-горещия период през последните 100 000 години и ако тази тенденция не се промени до края на лятото, планетата е изправена пред „несигурно бъдеще“.

Океаните на Земята са дом на милиони видове, но сега учените потвърдиха четвъртото масово избелване на корали на Земята - с живи рифове в Атлантическия, Тихия и Индийския океан, избелени от невероятно гореща вода, пише Daily Mail. Експертите се опасяват, че ако скоро не се вземат необходимите мерки, коралите в световните океани скоро ще почернеят и ще умрат.

температура на океанаЦял екран
Диаграма на глобалната температура на океана Снимка: Daily Mail

Обърнете внимание, че избелването на коралите се причинява от топлинен стрес, свързан с изменението на климата, повишаващите се температури, отливите, замърсителите и твърде много слънчева светлина.

Океаните на Земята продължават да се затоплят, причинявайки избелването на коралите да става по-често и тежко, според Дерек Манзело, координатор за мониторинг на коралов риф в Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA).

избелване на коралов рифЦял екран
Ако стресът, който причинява избелването, бъде намален, коралите могат да се възстановят Снимка: The Ocean Agency/Ocean Image Bank

Здравите корали са покрити с подобно на водорасли вещество, известно като зооксантели, от което зависи оцеляването на коралите. Въпреки това, когато коралите са изложени на твърде много стрес поради промени в околната среда, покритието може да стане токсично и да избели коралите, правейки ги уязвими на глад, болести и дори смърт.

Доклад на Международния институт за коралови рифове (ICRI) показва, че масово избелване на коралови рифове е имало в най-малко 53 страни от 2023 г. насам. Сред тях бяха: Флорида, Карибите, източният тропически Тихи океан, включително Мексико, Ел Салвадор, Коста Рика, Панама и Колумбия, Големият бариерен риф в Австралия, големи области от Южния Пасифик, включително Фиджи, Вануату, Тувалу, Кирибати и Самоа, Червено море, Персийския залив и Аденския залив.

океански коралов рифЦял екран
Knotty Cactus Coral на Вирджинските острови през юли 2023 г., ноември 2023 г. и март 2024 г. Снимка: NOAA

Манзело отбелязва, че между февруари 2023 г. и април 2024 г. е регистрирано значително избелване на корали в световните океани. Когато тези събития са тежки или достатъчно продължителни, те могат да причинят почерняване и смърт на кораловите рифове.

Изследователите предупреждават, че загубата на коралови рифове ще повлияе на продоволствената сигурност и икономиката, включително местния туризъм и търговския риболов. Учените обаче предупреждават, че все още има надежда: дори масовото избелване на коралите не винаги води до тяхната смърт. Ако стресът, който причинява избелването, бъде намален, коралите могат да се възстановят, позволявайки на рифовете да влязат в норма.

смърт на океански коралов рифЦял екран
Голям цветен корал на Вирджинските острови през април 2022 г., ноември 2023 г. и март 2024 г. Снимка: NOAA

Климатичните модели отдавна прогнозират, че кораловите рифове ще претърпят все по-чести и широко разпространени събития на избелване, докато океанът се затопля напред, каза Дженифър Кос, директор на програмата за опазване на кораловите рифове на NOAA.

Цифрите показват, че повече от 50% от кораловите рифове в света са загинали от 50-те години на миналия век и се прогнозира, че до 90% могат да загинат през следващия век.