Космическият кораб Solar Dynamics Observatory, който наблюдава Слънцето, регистрира появата на осем много мощни слънчеви изригвания на нашата звезда наведнъж. Едно от тях вече провокира краткотрайно прекъсване на радиото над Атлантическия океан в сряда, 14 декември, пише Space.

Поредица от осем много мощни слънчеви изригвания от клас М се появиха на Слънцето на 14 декември 2022 г. Но учените прогнозират, че ново слънчево петно, наречено AR3165, може да подготвя друга серия от същите силни изригвания и може би дори по-мощни. Според учени, които наблюдават космическото време, слънчевото петно ​​AR3165 расте и вече е регистрирало мощни енергийни емисии.

слънцецял екран
Снимка: NASA

Слънчевите изригвания са изблици на електромагнитно лъчение, които пътуват през космоса със скоростта на светлината. Ако те летят към Земята, тоест източникът на светкавици е насочен към нашата планета, тогава тази радиация достига Земята за 8 минути. Учените вече знаят със сигурност, че една от факлите от клас M6 е причинила изблик на радиация, който бързо е достигнал Земята в сряда, 14 декември, и това е причинило кратко прекъсване на радиото над Атлантическия океан.

Според учените всичките 8 факли са от клас М и това са били факли от клас М2, М3 и М6. Според класификацията на слънчевите изригвания всички те принадлежат към пет различни класа, а клас М е едно от най-мощните емисии на радиация.

слънцецял екран
Снимка: NASA

Следващият клас слънчеви изригвания е клас X. Това е най-опасният тип изригвания за Земята, тъй като подобно лъчение може да причини дълготраен срив в комуникационните и навигационните системи. Учените прогнозират, че 8 слънчеви изригвания са само началото и в близко бъдеще могат да се очакват емисии от клас X.

Слънчево петно ​​AR3165 е един от активните региони на Слънцето, които са по-тъмни и по-студени региони в долната атмосфера на нашата звезда. Поради движенията на линиите на магнитното поле тук се освобождава огромно количество енергия.

Но често се случва изригванията на Слънцето да отделят не само най-силната радиация, но и да са придружени от изхвърляне на коронална маса. Това са огромни потоци плазма, които се изстрелват в космоса, но летят много по-бавно и могат да достигнат Земята за 2-3 дни. Такива плазмени потоци причиняват още повече проблеми на Земята, ако слънчевото петно ​​е обърнато към нашата планета. Когато тези частици достигнат Земята, те причиняват геомагнитни бури, които могат да навредят на работата на енергийните системи на планетата и сателитите в орбита. Колкото по-силно е слънчевото изригване, толкова по-голямо е изхвърлянето на плазма.

слънцецял екран
Снимка: NASA

Досега нито едно от осемте слънчеви изригвания не е било придружено от изхвърляне на коронална маса, според учените. Но всичко може да се промени с появата на нови изригвания на Слънцето, които трябва да се появят в следващите дни и според прогнозата те ще бъдат както M-клас, така и вероятно X-клас.

Що се отнася до серийните номера, които влизат в името на класовете слънчеви изригвания, те показват силата на такова изригване по десетобална скала. Но си струва да се отбележи, че например ракета от клас M9 ще бъде десет пъти по-слаба от ракета от клас X1.

Превод: GlasNews