Днес коронавирусната инфекция продължава да мутира, за да се разпространява по-ефективно и бързо по въздуха, смятат учени от Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ.

Както е посочено в статията на New York Times, американските експерти по време на проучването сравняват алфа и делта щамовете на коронавируса с предишни варианти на мутация и установяват, че вирусът се развива, за да се предава по-добре от въздушни капчици.

Известно е, че вирусът се разпространява по два начина - чрез големи капчици слюнка, които се утаяват на пода, и малки капчици, които се образуват при дишане и говорене.

Последните, движейки се на дълги разстояния, се установяват директно в белите дробове и представляват най-голямата опасност за хората.

Освен това, за да инфектира, той се нуждае от по-малка доза от първоначалната версия на коронавируса. С други думи, мутациите на коронавируса са насочени към подобряване на разпространението.

Авторът на изследването Винсент Мюнстър подчертава, че откритието „не е сценарий от Армагедон“. Ето защо днес се изискват защитни маски за носене на обществени места.

В същото време учените все още нямат ясно разбиране за алгоритъма за разпространение на вируса. Също така все още няма отговор на въпроса защо някои хора стават супердистрибутори, докато други не.

Превод: GlasNews.bg