Според Библията Содом и Гомор срещат гнева на Създателя заради греховния живот, който се води в тях. В писанието Бог изпраща ангел, който да предупреди единствения праведник в града, който да се спаси.

Лот и семейството му напуснали родния си дом, който бил разрушен от свръхестествена сила. Съпругата на библейския герой обаче се обърнала, за да погледне останките и останала на място – превърнала се в камък.

Днес учените са локализирали останките на древен град, който е унищожен заради космическа намеса и вероятно е вдъхновил библейския разказ. Техният труд е публикуван в Nature Scientific Reports.

Находките са датирани на възраст от 3600 години, като носят белезите от аномално събитие, което вероятно е причинено от падането на космическо тяло. Изчислява се, че енергията при катастрофата е била по-голяма от Тунгуското събитие през 1908 година, когато в Сибир пада огромен метеорит с размери над 50 метра.

По времето на своя разцвет в Средната Бронзова епоха градът е бил десет пъти по-голям от древния Йерусалим и пет пъти по-мащабен от съперника си Йерихон. Ненадейно обаче бива застигнат от мистериозна катастрофа, която завинаги променя ситуацията в района.

В Тал Ел-Хаман намиращ се в Долината на Йордан учени откриват показателни находки. Разтопени сгради, слой от керамика, превърната в стъкло, диаманоиди и разстрошен кварц. По откритите кости също имало свидетелства, че са били подложени на аномалия. Това са само част от доказателствата, подкрепяща теорията на учените.

Според изследователите жителите и сградите в града са били подложени на температури, които не са можели да бъдат постигнати с технологиите, използвани през епохата.

"Видяхме доказателства за температури по-високи от 2000 градуса по целзий", разказва Джеймс Кенет, един от съавторите на изследването за археологическия обект.

Именно той търси сходство между падането на метеора в Източен Сибир и съдбата на Тал Ел-Хаман. За момента абаче няма твърди научни доказателства, че именно важното за времето си поселище е именно библейския Содом. Кенет и неговите колеги смятат, че това е възможно.

Трябва да се отбележи, че подобна запомняща се катастрофа, като разрушаването на Тал Ел-Хаман от космически обект, може би ще се предава през поколенията устно, и би се изминила до източник на писания библейски сюжет за Содом в Генезис, пишат те в своето изследване.

В описанието на събитието в текста се срещат сходства с това, което би било наблюдавано при проникване на метеор в атмосферата: "Камъни падаха от небето, огън падаше от небето, гъсти пушеци се издигали от пламъците, огромен град е унищожен, местните жители са избити, района търпи щети".

Експлозията изравнията населното място със земята. Палатът на владетеля бил сринат заедно с масивните крепостни стени, които ограждали проспериращия град, пишат учените.

 

В подкрепа на теорията си изследователите сочат и други доказателства, открити при разкопките. В намерените човешки останки се срещат следи от фрагментация и екстремна дизертикулация. По костите има и пигментация, която показва, че те са били изложени на висока температура.

Кенет сочи и друго доказателство – съдържанието на желязо и силиций, които са открити в почвения слой, подкрепяйки тезата за "космическа връзка" с разрухата. Взривът може да е причина и за високото наличие на сол в почвата в района, при положение, че е засегнал и района на Мъртво море.

Според него едно от най-важните открития е вид кварц, който се получава единствено при точно определена среда. В обекта са намерени и диаманоиди, чията здравина е същата като тази на диамантите и също се асоциира като слествие от падането на космически обект в региона.

Събитието е причинило и сериозни размествания в търговската и политическа обстановка. Пътят на ценната сол по това време, по всяка вероятност е бил променен, което е довело до цялостно западане на района, за сметка на древния Йерихон.

Повлияна е била и плодородността на почвата, която вече не е можела да осигурява прехраната на местните. Може именно това да е причината древните да са изоставили долната част на Долината на Йордан.

Превод: GlasNews.bg