От "Атака" обаче "страшно искали" реализацията на проекта

 

 
 
 

 

Депутати от „Обединени патриоти” влязоха в конфликт помежду си и по линия на АЕЦ „Белене”.
Днес в парламента бе изслушан енергийният министър Теменужка Петкова във връзка с развитието около проекта.


Лидерът на НФСБ Валери Симеонов изрази резервите си.


„По какъв начин в този конкурс за търсене на стратегически инвеститор са защитени националните интереси с оглед на това, че в случай на изграждане на атомната централа от външна фирма – държавна, частна или каквато и да било, теоретично би било възможно този инвеститор да започне да продава електроенергия на дъмпингови цени? По този начин да предизвика фалита на АЕЦ „Козлодуй” – не е толкова трудно, това ще стане може би за много по-малко от година. След което, образно казано, да държи цялата енергетика на България в ръцете си и да диктува цените”, заяви Симеонов.

Той смята, че това не е невъзможно.


„Ако на някой това му се вижда фантастичен, сюрреалистичен сюжет, мога да го насоча да види какво е станало с влизането на руски фирми в енергетиката на Армения и на Монголия. Ето това е станало”, аргументира се лидерът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти”.
Той попита как в заложените условия за търсене на инвеститор сме се защитили от злонамерени интереси по отношение на националната сигурност.

Според Теменужка Петкова обаче подобен риск не съществува.


Тя не вярвала, че един инвеститор би теглил кредит за  построяването на централата и след това би продавал на дъмпингови цени.
Освен това България била държава членка на ЕС и инвеститорът трябвало да се съобразява с правилата за конкуренцията.
Според изискванията на Евратом компаниите следвало да са финансово стабилни. А и българският регулатор работел по европейските и световните изисквания.


Държавата ни от друга страна щяла да участва в проекта с „блокираща квота” и да може да влияе на важните решения.

Преди това Павел Шопов от „Обединени патриоти” обясни, че неговата партия „Атака” била последователна и те „страшно искали” АЕЦ „Белене” да се състои.
Зад евродепутата Светослав Малинов, който е против проекта, стояли ретроградни сили, които сега се активирали „по най-гнусния начин”.

Калин Поповски от „Обединени патриоти” (ОП) от своя страна каза, че неговата партия ВМРО била абсолютно за строеж на АЕЦ „Белене”. Това важало за групата на ОП.


След това обаче Павел Шопов взе думата в процедура „по лично обяснение”, за да каже, че е притеснен, че това не е вярно.
И днес видели, че представител на НФСБ не се изказал позитивно за проекта.


Две сили в парламента изменили на националния консенсус по темата. Едната била ДПС, а другата била в „Обединените патриоти”.
Според Шопов е притеснително, че тези сили се опитвали да сложат прът в колелата на АЕЦ „Белене”.

Впоследствие обаче думата взе и Валери Симеонов, който се скара на председателстващата заседанието Нигяр Джафер от ДПС. Според Симеонов, Джафер дала думата на Шопов за лично обяснение, но изказването му всъщност било в съвсем друга посока, а тя не взела мерки да го спре.