Терапиите за лечение на болестта на Алцхаймер изостават от темпото, с което човечеството застарява и увеличава армията от дементни хора. Докато чакаме обещаващо лечение на когнитивния упадък, най-надеждното ни средство да се борим с него е профилактиката.

Когнитивният спад при стареене може да бъде повлиян. Един от безспорните начини е да слагаме често в чинията си храни, които пазят мозъка от пагубните промени. Това са част от съветите, които проф. Стефка Петрова, един от най-опитните български специалисти по хранене и диететика, каза в интервю за "24 часа". По думите ѝ нови доказателства показват значим отрицателен ефект на неклинично проявени дефицити на някои хранителни вещества при когнитивния спад и депресия при по-стари хора.

Витамин D, витамините от група В и по-специално фолатите, В12 и В6, омега-3 мастните киселини и полифенолите съставят ядрото на научно доказаните храни с потенциал да намаляват риска от загуба на умствени качества. "Също така интересно ново откритие е, че кафето също има защитна роля, по-изявена за жените, отколкото за мъжете.

А алкохолът е в ролята на двоен агент - в малки количества от време на време виното може да е добро за мозъка, но при злоупотреба пиенето ускорява оглупяването", обясни тя. Съществуват неоспорими доказателства, че основните аспекти на когнитивните функции започват постепенно да намаляват от началото на зрялата възраст дори в когнитивно здравите мъже и жени. Този спад започва през третото десетилетие на живота, засяга много измерения на познавателните функции и се среща при всички.

"Друг фактор, свързан с храненето, е затлъстяването в зрялата възраст. То увеличава риска за деменция в по-късния живот. В най-голяма степен се затруднява изпълнителната функция, но също и езиковите, моторните и паметовите дейности", уточни проф. Петрова. Тя обясни още, че нездравословният начин на живот ускорява стареенето в сравнение с биологичната възраст и съдейства за риска от кардиометаболитни болести, рак и когнитивен спад.

Стресът, неподходящото хранене, пушенето, прекаляването с алкохол, лишаването от сън и излагането на замърсители в околна среда променят начина, по който се изявяват гените. Храненето може да повлиява положително когнитивните функции при стареене.

"Средиземноморската диета получава значително внимание по отношение на ролята си за запазване на когнитивното здраве и защита срещу депресия при стареене. Метаанализ от 2017 г. на проведените до този период качествени проучвания показва, че Средиземноморската диета в най-голяма степен е свързана с по-ниска честота на когнитивни нарушения", каза още тя. В съветите за свеж ум в нета се фаворизират ту белтъчините, ту мазнините, ту въглехидратите. Какво казва науката?

"По-високият белтъчен прием е положително свързан със слуховата и зрителната памет и намален риск от когнитивен спад или деменция. Съгласно нови проучвания има положитела корелация между консумацията на свежо постно червено и птиче месо с редица параметри на когнитивните функции. Високата и честа консумация на колбаси и други месни продукти обаче увеличава риска от болести, свързани със стареенето като рак, сърдечносъдови, деменция".