Ако искате да поддържате форма и да водите здравословен начин на живот, важно е внимателно да следите диетата си, особено що се отнася до леките закуски. Противовъзпалителните закуски са вкусен и удобен начин да поддържате естествената защита на тялото си, като същевременно засилвате метаболизма си и подобрявате здравето на червата.  

Чиа пудинг

Цял екран
Снимка: Getty Images

Семената от чиа са богати на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, известни със своите противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на възпалението в цялото тяло, пише She Finds.

Плодовете като боровинки, малини и ягоди са богати на витамини, минерали и фитонутриенти, които допълнително се борят с възпалението и поддържат метаболитната функция.

"Чиа пудингите са не само засищащи, но и чудесни за здравето на червата и възпалението. Семената от чиа са богати на разтворими фибри, които подпомагат метаболизма и храносмилането, както и омега-3 мастни киселини, известни със своите противовъзпалителни свойства", казва Каролайн Шнайдер, MS, RD.

Череши и орехи

Цял екран
Снимка: Каролина Грабовска / Pexels

Черешите са богати на антиоксиданти, известни със своите противовъзпалителни свойства, помагат за облекчаване на оксидативния стрес и намаляване на възпалението в тялото. В комбинация с орехи, които съдържат омега-3 мастни киселини и полифеноли, черешите допълнително засилват своите противовъзпалителни свойства и ускоряват метаболизма.

„Ядките и семената, като орехи, ленени семена, семена от чиа и конопени семена, са най-добрите растителни източници на омега-3 мастни киселини, за които е известно, че намаляват възпалението, а също така са богати на фибри, които поддържат метаболизма и здравето на червата. Свържете ядките и семената с пресни плодове за балансирана закуска“, съветва Шнайдер.

Бадеми в черен шоколад

Цял екран
Снимка: Pixabay

Черният шоколад е богат на флавоноиди, мощни антиоксиданти, известни със своите противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване на възпалението и поддържат здравето на сърцето.

Богати на здравословни мазнини, фибри и протеини, бадемите ви държат сити и поддържат стабилни нива на кръвната захар, като поддържат метаболитната функция. Освен това бадемите съдържат пребиотични фибри, които подхранват полезните чревни бактерии и насърчават здравата чревна флора.

„Черният шоколад съдържа антиоксиданти и флавоноиди, които могат да предпазят клетките ви от увреждане, да намалят възпалението и да подобрят цялостното здраве, докато бадемите съдържат здравословни мазнини и фибри, които поддържат метаболизма и здравето на червата“, казва Шнайдер.

Чушки с хумус

Чушките са богати на витамин С и други антиоксиданти, които помагат в борбата с възпалението и повишават имунитета. Освен това съдържат фибри, които насърчават здравето на храносмилането и разнообразния чревен микробиом.

Хумусът, направен с нахут, зехтин и тахан, е източник на хранителни вещества, който осигурява протеини, здравословни мазнини и фибри. Нахутът съдържа съединения, които намаляват възпалението и подобряват метаболитното здраве.

Несолени слънчогледови семки

Цял екран
Снимка: Freepik

Тези малки семена са богати на витамин Е, антиоксидант, който помага за намаляване на възпалението и предпазва клетките от оксидативно увреждане. Освен това слънчогледовите семки са добър източник на здравословни мазнини, включително омега-6 мастни киселини, които, когато се консумират в подходящи количества, играят роля в модулирането на възпалението.

Диетологът Лиза Ричардс отбелязва, че благодарение на здравословните мазнини, "особено мононенаситените и полиненаситените мазнини като омега-3 и омега-6 мастни киселини, слънчогледовите семки имат противовъзпалителни свойства. Тези мазнини помагат в борбата с хроничните възпаления, често срещан фактор при затлъстяването и различни метаболитни нарушения." 

Кисело мляко

Киселото мляко е не само вкусна и разнообразна закуска, но също така предлага широка гама от ползи за здравето, особено за червата. Този продукт е богат на пробиотици като лактобацили и бифидобактерии, които са крайъгълният камък на добре балансирана чревна микробиома. Според диетологът Мишел Саари, „киселото мляко е от съществено значение за балансирания чревен микробиом, който е от решаващо значение за здравето на храносмилането и имунната система“.

Саари подчертава ползите от киселото мляко за отслабване, като отбелязва, че комбинацията от протеини и пробиотици не само поддържа здравето на храносмилането, но също така насърчава усещането за ситост, което го прави ценна добавка към диета за отслабване. „Типичната порция съдържа около 12 грама протеин, което насърчава ситостта и намалява общия прием на калории, което е полезно за загуба на тегло“, казва тя.

Освен това Саари отбелязва, че съдържанието на калций и протеини в киселото мляко може да повиши термогенезата и метаболизма на мазнините. Това означава, че включването на кисело мляко във вашата диета може потенциално да накара тялото ви да изгаря повече калории, което ще насърчи загубата на тегло.