Натрупали сте излишни килограми, липсва ви енергия, всичко ви боли? Пробвате различни чудодейни диети, които ви гарантират отслабване с по 5 килограма на седмица, моментална загуба на целулит и дълготрайно вталяване, но не виждате обещаните ефекти.

Може би е време да пробвате нещо различно. Диета, по която холивудските звезди бързо полудяха и която доби популярност най-вече благодарение на Виктория Бекъм, която горещо я препоръчва на своите фенове.

Последователите на тази диета гарантират трайно и плавно сваляне на излишните килограми, подобряване на тонуса и енергичността. Допълнителен ефект е превенцията срещу многобройни болести, вариращи от артрит до захарен диабет и сърдечно-съдови инциденти.

Без повече мистерия, става въпрос за алкалната диета, известна още като киселинно-алкална диета или киселинно-алкален хранителен режим.

Какво представлява алкалната диета?

рН е показател за нивото на киселинност в организма, като отразява концентрацията на водородните йони. Стойностите му варират от 0 до 14, като нива от 0 до 7 говорят за киселинност, а от 7 до 14 за алкалност. При рН, равно на 7, е налице неутрална среда.В основата на тази набираща все повече популярност в световен мащаб диета е идеята за балансиране на нивото на рН в организма посредством внимателен подбор на хранителните продукти в нашето меню.

Нивата на киселинността в различните части на организма варират в широки граници. Така например киселинността на кръвта е постоянна и е в рамките на 7,36 до 7,45 (леко алкална), като дори минимални промени водят до тежки клинични прояви и може да бъдат дори фатални.

За нейното стриктно спазване се грижат множество биохимични процеси в организма, отговорни за поддръжката на така наречения киселинно алкален баланс.

Нивото на рН в стомаха е под 3 (високо киселинно), а киселинността на урината варира в зависимост от множество фактори (прием на храна, адекватна хидратация, консумация на алкохол, наличие на заболявания на отделителната система).

Като цяло се приема, че високата киселинност се свързва с повишен риск от развитие на заболявания, инфекции, възпаление, болков синдром, а алкалното рН се асоциира със здравословен режим и множество ползи за организма.

Киселинността на кръвта не може да бъде променена под влияние на диетата, но пък нивата на урината могат, което стои в основата на алкалната диета.

Влияние на храната върху нивата на киселинност
Приемът на определени храни (главно плодове, зеленчуци и някои ядки) води до алкализиране на организма, докато приемът на любимите на много хора пържени храни, сладкарски изделия, месо, млечни продукти води до подкиселяване на организма.

Хранителните навици на човешката популация са претърпели значителни промени в последните сто години, като се наблюдава значително повишена консумация на сол, рафинирани мазнини, захар и значително понижена консумация на калий, магнезий, антиоксиданти и фибри.

Дефицитът на калий и магнезий се свързва с ускоряване на процесите на остаряване, дегенерация на тъкани, намалена костна маса, нарушена функция на редица органи.

Западният лайфстайл се разпространява като епидемия и заразява все повече хора със своите тестени изделия ("бързи храни"), висока консумация на пържени храни, газирани напитки и сладкарски изделия, богати на мазнини, сол и захар.

Никак не е случайно, че последните няколко години нараства главоломно броят на заболелите от захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, депресия, рак.

Следвайки принципите на алкалната диета можете да си спестите честите посещения при доктора и да си осигурите здраве и дълголетие.

Нейната концепция се базира на консумация предимно на сурови плодове и зеленчуци и изключване на високо киселинни храни, като например месо, яйца, ядки.

Диетата е изключително подходяща при вегетарианци и вегани, лица, алергични към глутен и с различни хранителни алергии (към яйца, мляко, риба, ядки).

Необходимо е да вложите малко повече воля и достатъчно съобразителност при избора на ежедневно консумираните от вас хранителни продукти. Ще трябва да се откажете от доста от любимите си сладкарски изделия, кафето и алкохола.

Храни с алкализиращо дейсвие

Към храните, които водят до алкализиране на рН на организма, се включват:

- алкализиращи зеленчуци: цвекло, броколи, целина, карфиол, краставици, зеле, лук, чесън, чушки, спанак, маруля, гъби, сладки картофи
- алкализиращи плодове: ябълки, банани, грейпфрут, лимони, лимети, пъпеш, диня, портокали, праскови, нектарини, ананас, круши, горски плодове, авокадо
- алкализиращи подправки: канела, къри, джинджифил, морска сол, горчица
- алкализиращи храни, богати на протеини: бадеми, кестени, тиквени семки, тофу
- алкална вода: вода, чието рН е между 9 и 11, дестилирана вода или вода, към която са прибавени няколко капки лимон или лайм

Важно е да се отбележи, че киселинността на самия хранителен продукт няма общо с влиянието му върху организма. Така например лимоните сами по себе си се характеризират като киселинни, но в организма водят до алкализиране. Млякото от своя страна се категоризира като алкален продукт, но в организма води до подкисeляване на средата.

Съществува спор между диетолозите по отношение на бананите, гроздето и портокалите (плодове, богати на захар), като някои ги причисляват като подкиселяващи храни (заради захарта), въпреки съдържанието на алкализиращи минерали.

Като цяло мнозинството от плодовете и зеленчуците се считат за алкализиращи хранителни продукти, като се препоръчва консумацията им в сурово състояние. Термичната обработката, добавянето на подправки и мазнини може да промени киселинността им и влиянието им върху организма.

Храни и навици с подкисляващо действие
Към подкиселяващите хранителни продукти и вредни навици се включват:

- изкуствени подсладители, захар
- месо, като говеждото и свинското са с най-висок подкисeляващ ефект, а пилешкото е с по-слабо подкисeляващ ефект
- риба и морски дарове
- мляко, млечни продукти, яйца, сладолед
- масло, царевично олио, фъстъчено масло
- хляб, ориз, ечемик, овес, пълнозърнести продукти
- алкохол, газирани напитки
- кафе и енергийни напитки
- продължително антибиотично лечение
- стрес
- липса на физическа активност или свръх натоварване
- излагане на химикали и радиация от почистващи препарати, строителни материали, мобилни телефони, компютри

Препоръчва се придържане към здравословен баланс и избягване на крайностите в спазването на диетата.

Препоръчва се съобразяване с правилото 70/30 или 80/20, което означава, че в менюто ви за деня трябва да присъстват между 70 и 80 процента алкализиращи храни и 20 до 30 процента подкиселяващи продукти.

Не е нужно да се отказвате напълно от яйцата, рибата и млякото. Сами по себе си тези продукти съдържат изключително полезни съставки и липсата им в менюто не е оправдана от никой уважаващ себе си хранителен режим.

Ползи за здраето

Идеята на алкалната диета е връщане към естествения начин на хранене, малко в стил палео режима (но без толкова месо) и бягство от модерните храни (пица, сандвичи, десертчета, кексчета, готови храни).

Създателите на този хранителен режим препоръчват диетата с лечебна или профилактична цел, главно при рискови пациенти или при наличие на определени болестни състояния.

Основните ползи от приложението на режима се наблюдават при:

- наднормено тегло, затлъстяване: плодовете и зеленчуците съдържат малко калории, но създават чувство на ситост, което води до намаляване на калорийния внос и съответно редукция на теглото. Алкалната диета в комбинация с приложението на междинни хранения води до чудесни резултати и здравословно отслабване
- за повишаване на мускулния тонус и костната плътност: алкалната диета подобрява усвояването на витамин D, калций, магнезий, фосфати, необходими за поддържането на здрави кости и силни мускули
- профилактично срещу бъбречнокаменна болест и холелитиаза (камъни в жлъчния мехур): киселата среда в пикочния и жлъчния мехур е предпоставка за образуване на конкременти, като алкализирането води до намаляване на този риск
- за намаляване на хроничната болка, свързана с артрит: хроничната ацидоза (висока киселинност продължително време) се свързва с активиране на процесите на възпаление, които от своя страна водят до болков синдром
подобряване на сърдечно-съдовата функция: намалено формиране на плаки и риск от атеросклероза, намаляване на лошия холестерол, регулиране на кръвното налягане, предпазване от сърдечен удар
- намаляване на риска от развитие на метаболитен синдром и захарен диабет тип 2: консумацията на плодове и зеленчуци регулира нивата на кръвната захар, подобрява инсулиновата резистентност и нормализира теглото
- повишаване на индивидуалната имунологична резистентност: в основните компоненти на алкалната диета се съдържат множество витамини и минерали, които по естествен начин повишават устойчивостта на организма спрямо различни инфекциозни причинители и външни въздействия
- предпазване от някои видове новообразувания: резултатите са противоречиви, но се смята, че с намаляването на възпалението и ацидозата в организма, повишената консумация на фибри и полезните субстанции в плодовете и зеленчуците се понижава рискът от развитие на новообразувания (например колоректален карцином)
- подобряване на усвояването на редица витамини и минерали

Противопоказания и рискове
Съществуват множество противоречия между различните медицински специалисти и диетолозите по отношение на ползите от алкалната диета.

Поради тази причина преминаването към този хранителен режим се препоръчва само след консултация със специалист, тъй като при наличие на подлежащи заболявания (вариабилно кръвно и кръвна захар, чернодробни или бъбречни заболявания), прием на медикаменти и някои физиологични особености (възраст, бременност, лактация) може да се наблюдава негативен ефект от режима и развитие на непредвидими последствия.

Някои диетолози и привърженици на режима препоръчват измерване на киселинността на урината или слюнката, с цел определяне на киселинността на организма, използвайки тест-лентички. Това на практика е напълно безсмислено и по никакъв начин не е информативно за киселинността на целия организъм, само показва дали бъбреците ви функционират правилно и отчита ако сте прекалили с подкисляващите храни на последното хранене (при консумация на голяма пържола на вечеря, в комбинация с някоя и друга чашка алкохол, на сутринта урината ви ще бъде по-кисела, отколкото ако сте вечеряли салата, например).

Основните рискове, свързани с алкалната диета, са развитие на недостатъчност на определени минерали и витамини, при нейното твърде строго спазване (главно калций, омега-3 мастни киселини, витамин В12, съдържащи се в много от "забранените" продукти, като мляко, яйца, риба, месо).

Режимът е силно ограничаващ и за много хора представлява непосилна задача да следят толкова прецизно с какво се хранят при забързания начин на живот и купищата ангажименти и задачи, очакващи своето внимание.

Огромен недостатък е липсата на сигурни, научно-обосновани данни за многобройните полезни ефекти, произлизащи от спазването на режима, като резултатите при отделните лица варират силно и зависят главно от поставената цел.

По отношение на редукцията на теглото ефектът е налице, но съмнения будят лечебните и предпазващи свойства на режима по отношение на хроничните заболявания и новообразуванията. Затлъстяването само по себе си се свързва с множество здравословни проблеми (високо кръвно, диабет, артрит), поради което редукцията на теглото може да се окаже с профилактична цел.

Храненето и внимателният подбор на продуктите, които слагаме в чинията си, е може би един от най-лесните начини да контролираме здравословното си състояние. Приемът на достатъчно фибри, аминокиселини, витамини и минерали по естествен път и ограничаването на преработените храни, полуфабрикатите и така наречените празни храни (съдържащи само калории, въглехидрати и мазнини, без и следа от полезни субстанции) се грижи за активността на имунната система, предпазва от редица заболявания, регулира настроението и тонуса.

Следващият път, когато ви нападне вълчият глад за вредни храни, добре си помислете какви ползи има консумацията им и дали няма да е по-добре да си хапнете свежа ябълка вместо това.