Хлябът, плодовият сок, киселото мляко и соевият сос могат да съдържат дори повече алкохол от някои бири с ниско съдържание на алкохол, твърдят учени.

Може да се изненадате да научите, че храните и напитките, които се считат за безалкохолни, всъщност съдържат алкохол, пише Daily Mail. Тази скрита съставка не е етикетирана по никакъв начин, но се намира в много ферментирали храни.

Според изследване на учени обикновеният неузрял банан съдържа приблизително 0,2% алкохол, докато зрелият съдържа 0,4%. А питките, с които се правят бургери, съдържат цели 1,28% алкохол. В същото време проучвания показват, че пшеничните и ръжените хлябове съдържат по-малко алкохол - 0,29%.

Според Duane Mellor от университета Astnos, Великобритания, по време на производството на хляб се получава ферментация на дрожди и в резултат на това се произвежда малко количество алкохол. Ученият смята, че във всеки ферментирал продукт, тоест подложен на ферментация, могат да останат следи от алкохол.

Например плодовите сокове могат да съдържат форма на алкохол като етанол. Проучванията показват, че гроздовият сок съдържа 0,086% алкохол, портокаловият сок - 0,073%, а ябълковият сок - 0,026%. Между другото, дори киселото мляко съдържа около 0,02% алкохол.

Безалкохолни напитки и храна в Обединеното кралство са онези продукти, които съдържат по-малко от 0,5% алкохол. Ако съдържат по-малко от 1,2% алкохол, тогава се считат за нискоалкохолна напитка или храна.

Що се отнася до процеса на ферментация, той се случва, когато бактериите или дрождите разграждат въглехидратите до захари, които се превръщат в киселина или алкохол. Така алкохолът попада в някои привидно безалкохолни продукти.

Например, един банан е ферментирал, когато дрождите във въздуха реагират със захарта в банана, което го кара да ферментира, за да произведе алкохол и въглероден диоксид.

Плодовите сокове преминават през подобен процес на ферментация. Когато сокът се поддържа топъл, дрождите във въздуха превръщат захарите в сока в алкохол.

Алкохол се съдържа и в соевия сос, твърдят учените, въпреки че продуктът е ферментирал по време на производството. Соевите зърна, пшеницата, солта и водата се смесват и ферментират, което кара пшеничното нишесте да се разгради на захари и да се превърне в алкохол. Докато по-голямата част от този алкохол се изпарява по време на производството, продуктът все още съдържа между 1,5% и 2% алкохол, което подобрява вкуса му.

Превод: GlasNews