Напоследък все по-често в социалните мрежи се появяват оптични илюзии, които буквално озадачават хората. И така, "Илюзията на сандъка", която беше разработена през 2006 г., се превърна в нова тенденция.

Това е оптична илюзия, разработена от професора по психология и визуално развитие в Станфордския университет в Калифорния, Антъни Норсия. Самата картина е изображение на "раклите" или вдлъбнати панели, които често украсяват таваните. Изображението обаче крие и 16 кръга, скрити на видно място, пише Daily Mail. Веднага щом хората ги забележат, това предизвиква хаос в очите, тъй като нашето зрение сякаш превключва между двете форми.

Според автора на оптичната илюзия, когато човек за първи път погледне изображението, той „неизменно не вижда 16 кръга, отделени от фона“. Много е вероятно човек да забележи поредица от правоъгълници, които често се наричат ​​също "панели на вратите".

Професорът отбелязва, че илюзията противопоставя сигналите за сегментиране с това, което изглежда много силно предварително знание за интерпретиране на изображение "като триизмерни структури със затворени граници". След като създаде тази оптична илюзия, професорът проведе серия от експерименти, в които взеха участие около сто души. Резултатите показват, че на хората са били необходими средно около 45 секунди, за да видят кръгове.

Според Норсия той открил, че на някоиим трябвало повече време, за да забележат кръговете, докато други можели да ги забележат след много кратък период от 10 до 15 секунди.

оптична илюзияцял екран
Първоначално кръговете са трудни за забелязване, но могат да бъдат намерени между правоъгълниците Снимка: Антъни Норча

Имайте предвид, че „Илюзията на сандъка“ първоначално беше разпръсната в Twitter след публикацията на италианския инженер Масимо Оргиаци. Съдейки по реакцията на хората в социалните мрежи, наистина отнема известно време, за да забележат кръговете, които се намират между правоъгълниците.

Учените отбелязват, че оптичната илюзия играе на факта, че визуалният мозък е силно адаптиран да идентифицира обекти в това, което виждаме - в този случай говорим за дървени правоъгълни панели. Освен това правоъгълниците са по-често срещани в нашето ежедневие, отколкото кръговете и следователно мозъкът може да се адаптира към възприемането на правоъгълни форми.

Изследователи от Института за мозъка на Университета на Куинсланд отбелязват, че всъщност оптичните илюзии работят, защото нашите очи и мозък „комуникират на най-простия език“. Всъщност това може да се сравни с дете, което все още не знае много думи. В повечето случаи това не е проблем, но понякога мозъкът ни запълва „липсващите празнини“. Повечето от предположенията са верни, но понякога има неуспехи, както например в този случай.

Превод: GlasNews