Известно е, че средно човешкото тяло се състои от 65% вода - не е изненадващо, че учените от десетилетия се опитват да разберат как липсата или излишъкът на вода се отразява на тялото, а също така се опитват да намерят средно решение - количеството на чиста вода, която трябва да пием на ден, пише New Atlas.

В проучване от 2019 г. учени от Националния институт по здравеопазване (NIH) изследват ефектите от продължителното ограничаване на водата върху здравето на мишките. Тогава изследователите установили, че хроничното лишаване на мишките от достатъчно течности води до намаляване на продължителността на живота им с половин година, което се равнява на 15 години човешки живот.

Учените са вдъхновени от изследванията на колегите си от NIH и решават да проучат как недостатъчната хидратация се отразява на хората – по-специално на нашето здраве и стареене. За да направи това, екипът използва данни от текущо дългосрочно проучване, започнало още в края на 80-те години. По време на изследването учените са проследили повече от 15 000 реципиенти, чиято средна възраст е над 25 години.

Изследователите са използвали серумните нива на натрий като маркер за хидратация. Имайте предвид, че при здрави хора този фактор отдавна е признат за ефективен начин за измерване на хидратацията на човешкото тяло. Счита се, че нормалното ниво на натрий в човешкото тяло е от 135 до 146 mmol/l.

Нивата на натрий са измерени за няколко периода от време в продължение на 25 години, а учените са проследили и 15 други маркера на човешкото здраве (кръвно налягане, кръвна захар и др.). След като анализираха резултатите от проучването, те заключиха, че:

нивото на натрий в кръвта над 142 mmol / l е свързано с бързо биологично стареене;

нивото на натрий в кръвта над 142 mmol / l с 15% увеличава шансовете биологичната възраст да бъде по-хронологична;

нивата на натрий в кръвта над 144 mmol/l увеличават шанса за биологична възраст спрямо хронологичната възраст с 50%.

Освен това учените са открили връзка между недостатъчната хидратация на организма и хроничните заболявания. Например нивата на серумния натрий над 142 mmol/L са свързани с 64% повишен риск от хронични заболявания, включително сърдечна недостатъчност, диабет и деменция. В същото време учените установиха, че реципиентите с най-високо ниво на натрий в кръвта (144,5-146 mmol / l) са с 21% по-склонни да умрат преждевременно от тези с най-ниско ниво на натрий.

Учените обаче са предпазливи относно тези резултати - първо, корелацията не предполага непременно причинно-следствена връзка, и второ, тези резултати не могат директно да показват, че хроничната дехидратация причинява намаляване на продължителността на живота.

Изследователите признават, че ниските ежедневни нива на хидратация всъщност са просто достоен показател за здравословен начин на живот и че тези, които се хидратират по-добре, също се грижат по-добре за здравето си, хранят се по-добре и спортуват по-добре.

Изследователите обаче отбелязват също, че има някои лабораторни данни, които предполагат, че ниските нива на човешка хидратация могат да причинят признаци на стареене в животинските и човешките клетки. Тези открития от изследване предполагат, че високите нива на натрий в кръвта водят до провъзпалителна активност и увреждане на ДНК, които са отговорни за ускоряването на стареенето. В резултат на това учените стигнаха до извода, че резултатите от новото изследване изглеждат много правдоподобни.

Превод: GlasNews