Високата производителност е умение, което може да бъде усвоено чрез възприемане на навиците на хора, постигнали успех в своята професия, бизнес и други области. Всеки човек има свой собствен, но известната писателка и експерт по домашна икономика Марта Стюарт идентифицира 10 навика, които работят за всеки, и ги събра в своя блог.

Приоритизиране

Много хора идват на работа и веднага се „гмуркат“ в имейл или мигновени съобщения, за да отговорят на всички съобщения, но това е фундаментално погрешно. Когато започнете нов ден, трябва да си съставите списък с най-важните приоритети, препоръчва Мелиса Гратиас, Ph.D., треньор по продуктивност, автор и лектор.

"Веднага щом влезете в претъпкания вагон на метрото, който е вашата пощенска кутия, вие тръгвате на път. Грижите се за нуждите на другите хора. Подреждането на приоритетите ви помага да останете фокусирани и активни", подчертава тя.

работни планове за момичета в офисаЦял екран
Когато стигнете до работа, не се гмуркайте с главата напред в анализиране на имейли. Снимка: Racool_studio/Freepik

Физически упражнения

Не е тайна, че упражненията подобряват мозъчната функция. Изследванията показват, че включването на упражнения в работния ден може да подобри уменията за управление на времето със 72%. Те също така повишават енергията, насърчават човек да прави по-здравословен избор на храна през деня и подобряват съня, казва Кристъл Конър, лайф коуч и домакин на подкаста Как да бъдеш опасна жена.

спорт, упражнения, упражненияЦял екран
Физическите упражнения зареждат с енергия и дават сила за постижения Снимка: Freepik

Оптимизация

Хората, които поддържат ежедневен списък със задачи, са по-продуктивни от тези, които не го правят. Но инструментите, които използвате, са също толкова важни, колкото и самият списък.

„Запазете последните 15 минути от всеки ден, за да актуализирате основния си списък със задачи. Изтрийте това, което сте завършили, добавете нови неща и отделете малко време, за да си поемете дъх и да признаете, че сте свършили възможно най-добрата работа“, казва Гратиас.

планове за списък с момичетаЦял екран
Всеки ден правете списък със задачи, които трябва да бъдат изпълнени до вечерта Снимка: lookstudio/Freepik

Пауза на мозъка

Почивките са от съществено значение за производителността. Когато имаме много работа, ни е по-лесно да се справим със задачата, вместо да губим време за почивка. „Вършете дейности, които дават почивка на аналитичните и решаващи проблеми части на мозъка ви: станете от бюрото си, отидете на кратка разходка, разтегнете мускулите си, слушайте музика и медитирайте. Избягвайте да прелиствате социалните медии по време на тези почивки, защото „активността не дава на префронталния кортекс време за почивка“, казва експертът по производителност.

Творчество

„Създаването на сутрешен навик, който очаквате с нетърпение, ще ви помогне да станете от леглото и ще облекчи трудните чувства. Често се събуждам с чувство на страх, празност или песимист и когато се чувствам по този начин, всичко, което искам да направя, е да се завия с одеялото и... да поспя. Вместо това открих, че творчеството е най-добрият антидот срещу песимизма. Именно поради това се обучих да ставам рано, да правя чай, да взема химикал и да рисувам между 5 и 6 инча сутринта“, споделя своя опит Айше Бирсел, Life coach и автор на „Създайте дълъг живот, който обичате“.

момиче художник рисуване творчествоЦял екран
Креативността ще ви помогне да разтоварите мозъка си и да получите нови сили
Снимка: freepik

Без многозадачност

Много хора вярват, че производителността е тясно свързана с многозадачността, но всъщност е точно обратното. Ако се съсредоточим върху едно нещо, е по-вероятно да го свършим по-бързо, отколкото да жонглираме с множество задачи.

 

"Включете две или три важни задачи, които трябва да бъдат изпълнени през целия ден. Не преминавайте към следващата задача, докато тази, върху която работите в момента, не е завършена. Това ще ви спести от опитите да изпълнявате няколко задачи едновременно и да се чувствате като не правя нищо." завършен в края на деня. Когато оставите множество задачи незавършени, се чувствате сякаш не сте постигнали нищо", казва Кристъл Конър.

Поставете и проследете целите си

Високопродуктивните хора определят, документират и споделят целите си за следващата година, отбелязва Гратиас. Отделяйте време всеки месец (или всяка седмица), за да оцените напредъка си към тези цели.

„Без цели вие се лутате през живота си, съсредоточени върху земята точно пред вас, а не върху върха на планината в далечината“, казва тя.

Делегирайте, когато е възможно

Освобождаването на време може да ви направи по-продуктивни, така че Конър препоръчва да делегирате задачи за по-успешен личен и професионален живот:

„Делегирайте задачи, които могат да се изпълняват по-ефективно и бързо от някой друг. Това може да означава да наемете някой, който да помага в почистването на къщата, да поръчва хранителни стоки, да доставя храна или да делегирате задачи на колеги, които могат да ги изпълняват по-добре.“ „.

офис планове за момичетаЦял екран
Някои задачи могат да бъдат делегирани на тези, които могат да се справят по-добре с тях
Снимка: nensuria/freepik

Практикувайте състрадание

Казването на „Обичам те“ на себе си в края на всеки ден ще ви помогне да бъдете по-продуктивни в бъдеще. В началото може да изглежда глупаво, но го правете поне 21 дни, за да ви стане навик. След като пренастроите мозъка си, ще откриете, че практикувате състрадание към себе си и избягвате самоиронични забележки като „Това беше глупаво от моя страна“, предполага Бирсел.

Докато растем лично и професионално, може да е трудно за начинаещ да започне отначало в различна област. Но наличието на "ум на начинаещ" ще ви бъде само от полза.

„Това е контраинтуитивно, но това, че сме най-добрите, може да ни спре. Аз обучавам най-добрите творци, ръководители и лидери на мисли и им напомням, че всички страхотни проекти започват двусмислено. Изследването на неизвестното може да доведе до най-смислената работа“, казва Айше Бирсел.