Италианският град Генуа има богато историческо минало, много художествени и архитектурни паметници и разбира се вкусна храна.
„Кулинарните съкровища на Генуа: история, традиции, бъдеще“ е темата на форум в Пловдив тази събота.

Той ще се проведе в Double Tree by Hilton Plovdiv Center. Събитието е организирано от Академията за Италианска кухня и е част от Седмицата на Италианската кухня по света 14-20 ноември 2022, инициатива на Министерство на външните работи и международното сътрудничество на Република Италия с институционален партньор Академията за Италианска кухня, културна институция на Република Италия.

Форумът ще бъде последван от изискана Гала вечеря с традиционни ястия от региона, изкусно приготвени от шеф Кристиано Марозу и с много културни изненади за присъстващите.

Генуа е основният център на лигурите до завладяването ѝ от римляните около 220 г. пр. Хр. През 205 г. пр. Хр. гръцката колония е разрушена от картагенците. Тя е възстановена от римляните, които използват пристанището като база за морския си флот по време на многобройните войни които водят. В началото на 12 векзапочва разцветът на Генуа и градът се превръща в голям търговски център. Контролът над лигурския бряг е поет от група търговци и банкери които поддържат търговски контакти с херцозите, кралете и папите. В продължение на 10 години те запазват хегемонията си над градовете Пиза и Венеция.

В крайна сметка конфликтите на интереси водят до разрушаването на единството на търговската гилдия. Най-голямата европейска епидемия от бубонна чума през 14 век започва при обсадата на генуезката крепост Кафа в Крим от татарите през 1347 година. Градът-държава окончателно загубва могъществото си през 1381 г., когато флотата му е разбита от венецианците близо до град Киоджи. Генуезките владения извън границите на града постепенно падат под чужда власт.

При завладяването на Константинопол от османските турци през май 1453 г. византийците са подкрепени от генуезки войници. Единствено остров Корсикаостава генуезко владение до 1768 година когато е завладян от французите.