За тези, които морето и летните жеги не са подходащите услоия за почивка, то есенното пътешестие е добра идея. Има места, които изглеждат приказни в есенна премяна. Ето някои от тях, които си заслужават ба бъдат видени. 

Каньонът на водопадите край Смолян

Каньонът на водопадите е една от екопътеките в България с най-приказна атмосфера. Пътечките се вият сред дърветата, които есенно време пламват в червено и оранжево, дървените мостчета са покрити с окапали листа, а мъховете са наситенозелени.

В гората се чува само ромонът на реките и водопадите, а по изградените места за пикник по пътя можете да спрете за обяд.

Лещен

Кацнало на слънчев склон, село Лещен е чудесно място, на което да се порадвате на есенното слънце. Разходете се из пустите, застлани с калдъръм улици, за да усетите аромата на старите къщи. От високите части на Лещен се разкрива невероятна панорама към пиринските склонове.

Много от къщите се дават за нощувки, в селото има и кръчма.

Дяволският мост край Ардино

Родопите винаги са добра идея за есенни разходки - гъсто покритите им с гори склонове заприличват на родопска черга. През този сезон можете да видите прочутия Дяволски мост край Ардино на фона на яркооранжевите склонове.

Меандрите на Арда

Източните Родопи все още остават малко познат район - Мека за посветените в тайните им и за любителите на дивите места. Невероятните меандри на река Арда са едно от най-популярните места в тази част на България - завой след завой реката се извива, сякаш не може да реши накъде точно иска да тече.

На няколко панорамни скали над Арда можете да се изкачите, за да видите красотата ѝ отвисоко. Ако имате късмет, ще има и ниски облаци.

Златоград

Да започнем от най-южния град в България. Златоград се намира в област Смолян и е в близост до границата с Гърция. Още с влизането в града ще усетите духа на Възраждането. Улиците са калдъръмени, а първите етажи на къщите са музеи или дюкяни на старовремски традиционни занаяти, които се поддържат и до днес. В автентичната обстановка можете да видите на живо как се обработват вълна, козина или памук. Има работилници за предачество, плетачество и тъкачество – с отвесен и хоризонтален стан, абаджийство, гайтанджийство и терзийство. Златоград е единственото място, където се изработват уникални сувенирни ножове от кози рог, който се прикрепя майсторски към специално изработена дървена дръжка.

Село Манастир

Знаете ли, че това е най-високото село на Балканите? Намира се на 48 км от Пловдив и е разположено на впечатляващата надморска височина от 1460 м. Край селото е изградена и екопътека, която достига до красив водопад. Основано през 1890 г. върху останките на старо селище, село Манастир се намира на около 20 км след град Лъки. В района е имало срутен манастир, затова и първите жители са дали това име на селото.

 Велинград

Градът с най-добрите СПА хотели. Мястото, където може да прекараме целия дъждовен ден в хотела. Ако времето е слънчево може да се разходите до местността Гергевана, намира се в Чепинското корито на Родопите. Може да си направите пикник и да се насладите на природата.

Чепеларе

Само на около 80 км от София малкото китно родопско градче Чепеларе привлича много туристи по всяко време на година. Интересен факт е, че Чепеларе е вторият най-високо разположен град в България. А това означава – изключително свеж въздух и невероятни гледки към Родопите. В близост се намират „Чудните мостове” – този скален феномен си заслужава да се види и разходката до него е чудесен начин да се откъснете от сивото си ежедневие. В Чепеларе може да видите и църквите „Св. Анастасий” и „Св. Богородица”. В този край може да се насладите още на връх Снежанка и обсерваторията Рожен.

Орлово око

На покрива на Родопите! Когато говорим за красиви гледки, това е мястото, на което си заслужава да се отиде. Не е за хора, които се страхуват от високо, но да поемеш риска и са насладиш на красивата гледка си заслужава. За да стигнете до Орлово око, трябва да преминете през тясното Буйновско ждрело, където на повечето места две коли не могат да се разминат. Изкачвате се на 1563 м надморска височина, на родопския връх Свети Илия, и стъпвате на платформа – в краката ви е бездна, а пред очите ви – планината като карта. Виждате връх Голям Перелик, Гърция, Пирин, а под вас са село Ягодина и Буйновското ждрело. Мисля, че си заслужава, а вие?

 Чудните скали на язовир Цонево

На 4 км от варненското село Аспарухово, точно там, където бреговете на язовир Цонево са най-стръмни, като приказни кули на замък се извисяват Чудните скали. Това са около десетина красиви скални игли, високи около 40-50 м, образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика. През скалите са прокопани три тунела, през които можете да минете, а под тях в язовира спокойно си плават лодки.

 Село Ковачевица

На първо място ще поставя село Ковачевица – в югозападния край на Родопите, на 24 км от Гоце Делчев. В това скътано селце ще се чувствате сякаш участвате в „Мера според мера” или в „Мъжки времена”. Всъщност тези два филма са снимани именно там, но и днес жителите на селото продължават да живеят в същите каменни къщи с дувари и покриви от плоски каменни плочи. Над тесните калдъръмени улици са надвиснали чардаците и еркерите на двуетажните и триетажните къщи, характерни за довъзрожденския период. Стаите са с огнища, с килери, със запазени пещи, които не са бутафория, а се използват по предназначение. Когато се наситите да гледате сградите, можете да се спуснете по поречието на река Канина, да видите Синия вир или да се разходите из боровите и буковите гори наоколо. За множеството еднакви по размер дупки върху скалата „Кози камък” се твърди, че са копие на звездното небе над областта. Наблизо се намират и селата Рибново, Долен и Лещен, които не са по-малко атрактивни дестинации и заслужават вниманието ви.