Ние вземаме решения всеки ден, използвайки статистическа информация. Например, ако обичаме червени дъвки, вероятно ще се опитаме да намерим опаковка, която ще показва повече червени дъвки през малък прозрачен прозорец. Тъй като не виждаме всички дъвки наведнъж, ние използваме статистически аргументи, за да вземем информирано решение.

Дори бебетата имат тази характеристика, но тя не е уникална за нашия вид. Преди това изследователите са установили, че човекоподобните маймуни, дългоопашатите макаци и дори птиците кеа използват статистически изводи, за да вземат решения, пише Science Alert.

Досега приматите и птиците са единствените животни, които показват признаци на статистическо мислене. Учените смятат, че това се дължи на факта, че и двете имат голям мозък в сравнение с размера на собственото си тяло, а това показва по-висок интелект. Ново проучване обаче поставя под съмнение това твърдение.

Учени от университетите в Барселона и Лайпциг и Института за еволюционна антропология Макс Планк искаха да проверят дали животно с малък мозък спрямо размера на тялото може да използва статистически разсъждения. Изборът падна върху жирафите.

Оказва се, че жирафите обичат морковите и са доста привързани към тиквичките, което прави тези храни идеални за използване в проблем със статистическо разсъждение.

В изследването участват четири жирафа, които са поставени пред прозрачни контейнери и в тях са поставени различни пропорции моркови и тиквички. Общо учените проведоха три теста, всеки от които включваше 20 опита.

В експеримента изследователите взеха парче храна от всеки контейнер, без да го показват на жирафа. След това животното докосна само ръката, от която искаше да получи лакомство, и използваше само информацията, получена от разглеждането на прозрачните контейнери и тяхното съдържание. Учените установиха, че жирафите уверено демонстрират, че са в състояние да изберат правилния контейнер във всички тестове на теста.



Жирафите демонстрират статистически разсъждения

Във второто проучване броят на морковите в контейнерите е същият, но в правилния избор присъстват по-малко резени тиквички. При третия тест количеството тиквички остава същото, но в един от контейнерите има повече резени моркови. За пореден път жирафите показаха, че могат да направят правилния избор.

Тъй като жирафите се справиха добре и при трите теста, учените заключиха, че всъщност използват статистически изводи. Учените отбелязват, че ако животните са гледали само абсолютния брой моркови, те биха могли да успеят само в първите два теста, докато третият би се провалил.

Така учените сега смятат, че размерът на мозъка не играе роля в развитието на сложни статистически умения, поне не при гръбначните. Нещо повече, авторите на изследването сега предполагат, че способността да се правят статистически изводи може да е по-разпространена в животинското царство, отколкото сме смятали преди.

Превод: GlasNews