В продължение на десетилетия и дори векове хората са търсили ефективни начини да уловят лъжеца в крачка. Учените все по-често назовават ​​все повече и повече нови методи, които биха помогнали да се разграничи истината от лъжата, но всичко не е толкова просто, колкото бихме искали.

Предишни изследвания показват, че нечестността и измамата напрягат мозъка ни и изискват значително повече когнитивна енергия, отколкото казването на истината. Сега изследователите смятат, че са открили много прост и ефективен начин за откриване на лъжи – просто помолете човек да изпълни допълнителна задача. Факт е, че измислянето на история изисква невероятни когнитивни усилия, както и изпълнението на допълнителна задача - в резултат на това ще бъде изключително трудно за човешкия мозък да се справи и с двете задачи.

През последните 15 години изследователите показаха, че лъжците всъщност могат да бъдат надхитрени, според автора на изследването проф. Олдърт Рей от катедрата по психология в университета в Портсмут, пише IFLScience. Учените са показали, че това може да се постигне, като човек раздели вниманието си между формулиране на невярно твърдение и второстепенна задача.

Изследователите са открили, че лъжите и истините могат да звучат много правдоподобно, ако лъжецът има време да помисли какво да каже. Ако обаче трябва да разпредели вниманието си между няколко задачи, истината често ще звучи по-правдоподобно от лъжата. Резултатите от проучването също така предполагат, че лъжата е по-малко правдоподобна от казването на истината, когато получателите трябва да изпълнят второстепенна задача, особено когато им е казано, че задачата е важна.

По време на изследването учените избрали 164 души и след това ги помолили да участват в поредица от тестове. На първия етап учените интервюираха получателите, а след това произволно ги разделиха на две групи: казващи истината и лъжци. На получателите бяха зададени три въпроса: участниците от първата група описаха чувствата си, докато участниците от втората група трябваше да излъжат.

След това изследователите се опитаха да отгатнат кои получатели лъжат и кои казват истината. За да насърчат получателите да лъжат по-твърдо, им беше казано, че имат шанс да спечелят парична награда, ако победят успешно изследователите.

Освен това две трети от участниците бяха помолени да си спомнят и назоват регистрационния номер на превозното средство по време на интервюто. Освен това те бяха предупредени, че тази задача е изключително важна. Като цяло изследователите установиха, че историите на лъжците се възприемат като по-малко правдоподобни и по-малко ясни, когато им се дават второстепенни задачи и им се казва, че това е важно. Учените обаче смятат, че това ще работи само ако лъжците не пренебрегват второстепенната задача.

Превод: GlasNews