По-напреднала възраст, плуване на дълги разстояния, студена вода и принадлежност към женския пол, високо кръвно налягане и съществуващо сърдечно заболяване са някои от рисковите фактори за натрупване на течности в белите дробове. Белодробният оток често се появява при тези, които като цяло са здрави и в добра физическа форма, пише в статията си SciTechDaily .

Плуването в открити води стана много популярно, през 2021 г. имаше повече от 3 милиона любители само в Англия. Но за съжаление, доказателствата сочат връзка между активността и състояние, наречено плуващ белодробен оток (LPO).

За първи път съобщено през 1989 г., LPO кара плувците да се борят да си поемат дъх и изчерпва снабдяването с кислород в кръвта. Смята се, че засяга 1-2% от плувците в открити води, но случаите на LPO вероятно са недостатъчно докладвани, казват авторите.

Една от жените, засегнати от LPO, беше на около 50 години и беше запален състезател по плуване и състезател по триатлон на дълги разстояния. В добра форма и здрава, тя се бореше да диша и започна да кашля кръв, след като участва в плуване в открита вода през нощта с температура на водата около 17°C в неопренов костюм. Симптомите започнаха, след като тя преплува 300 метра. Тя нямаше забележителна медицинска история, но беше изпитала затруднено дишане, докато плуваше в открити води две седмици по-рано, което я накара да се оттегли от събитието и я остави да чувства недостиг на въздух няколко дни след това.

При пристигането в болницата сърдечният ѝ ритъм беше ускорен и рентгеновата снимка на гръдния кош разкри белодробен оток. Допълнителни сканирания показват, че течност е навлязла в сърдечния мускул, състояние, известно като миокарден оток. Но тя нямаше структурно сърдечно заболяване. Симптомите й изчезнаха в рамките на 2 часа след пристигането в болницата. И след внимателно наблюдение тя беше изписана на следващата сутрин.

Не е ясно какво точно причинява POL. Но това вероятно се дължи на повишаване на белодробното артериално налягане вследствие на разпределението на обема на кръвта в студена среда, съчетано с повишена вазоконстрикция в отговор на студ и повишено кръвообращение по време на тренировка. Но рецидивът е често срещан, докладван е при 13-22% от водолазите и плувците, което предполага предразположение към състоянието, казват авторите.

Те съветват плуване с по-бавно темпо, в по-топла вода, без плътно прилепнал неопренов костюм и избягване на нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен, за да се минимизира рискът. За тези, които изпитват симптоми за първи път, авторите препоръчват да спрат плуването и незабавно да излязат от водата, да седнат изправени и да потърсят медицинска помощ, ако е необходимо.

Превод: GlasNews