Скорошно проучване, публикувано в списание Neurology, установи, че работата с умствени изисквания може да ни предпази от влошаване на паметта и мисленето по-късно в живота. Изследователи от Университетската болница в Осло изследваха как умствените изисквания на различните работни места влияят на когнитивното здраве след пенсиониране.

Те анализираха трудовите истории на 7000 норвежци в 305 различни професии, оценявайки когнитивните и физическите изисквания на всяка роля и стигнаха до интересни заключения, пише UPI.

Екипът, ръководен от д-р Трийн Холт Едуин, раздели професиите на четири групи въз основа на нивата на умствени и физически умения. Професии като преподаване, които изискват значително умствено усилие, бяха контрастирани с професии като доставка на поща и почистване, които изискват повече физическа активност. Участниците на възраст над 70 години направиха когнитивни тестове, за да оценят паметта и мисловните си способности. Констатациите говорят сами за себе си: около 42% от хората, работещи на работни места, които не изискват умствени изисквания, са имали признаци на леко когнитивно увреждане, предшественик на заболявания като деменция и болестта на Алцхаймер, в сравнение със само 27% от хората, работещи на работни места, които стимулират умственото мислене, установи проучването .

Тези, чиито кариери са били по-малко когнитивно взискателни, са имали 66% по-висок риск от развитие на когнитивно увреждане, отколкото техните връстници на по-интелектуално взискателни работни места. Д-р Едуин подчерта важността на ангажирането с когнитивно стимулираща работа през цялата кариера като защитна мярка срещу когнитивен спад. Тя също така отбеляза необходимостта от допълнителни изследвания, за да се определи кои конкретни задачи, свързани с работата, са най-ефективни за запазване на когнитивната функция.

Тъй като изследователите продължават да изучават механизмите, лежащи в основата на този защитен ефект, констатациите предоставят доказателства за избор на кариера, подобряващ мозъка, който може да повлияе на образователните и професионални препоръки за защита на общественото здраве, както и да информира развитието на когнитивни упражнения за предотвратяване на опасни заболявания в бъдеще .