Граждани, чиито финанси не са засегнати от коронакризата, също кандидатстват за разсрочване на вноските по кредитите си.

Това са хора, при които няма абсолютно никаква промяна нито в доходите, нито в заетостта, споделят кредитни консултанти.

Най-скорошните данни, представени от Българска народна банка (БНБ), сочат, че по-голямата част от кандидатите по банковия мораториум са физически лица.

85 343 са домакинствата, които са отложили кредити за 1.9 млрд. лв. Други 13 156 искания са на предприятия, които забавят вноски за 6.2 млрд. лв.

Общо кандидатствалите са 118 584 души и фирми, а реално одобрените наброяват 98 499.

Сред неодобрените попадат и хора, които не са засегнати от ограничителните мерки, нито от карантината.

Ето до кога можем да разсрочваме кредити

"Това са хора, които не са разбрали, че това са мерки за пострадали от коронакризата -останали без работа, хора в неплатен отпуск", коментира пред "Монитор" финансовият експерт Тихомир Тошев.

По думите му това е една от най-честите грешки, които кандидатите допускат, и затова те биват отхвърлени.

Насоките за въвеждане на мораториум върху кредитни вноски бяха публикувани в началото на април от Европейския банков орган (ЕБО). В документите изрично бе записано, че мярката ще се прилага за максимално широк кръг длъжници, независимо от кредитния им рейтинг, икономически сектор, географска локация или конкретен кредитен продукт.

"Не е допустимо мораториумът да се прилага само за длъжниците, включени в списъка за наблюдение, или онези клиенти, които изпитват финансови затруднения преди избухването на пандемията COVID-19", пишат от ЕБО.

Основните клиенти за отсрочване продължават да са от най-засегнатите сектори – туризъм, ресторантьорство, хотелиерство, транспорт, макар и при него да има възстановяване.

И макар отлагането да е до 6 месеца, то за гратисния период все още се дължи лихва. Срокът за разсрочване на задължения е 31 март 2021 г.

Българинът обеднява и посяга към бързи кредити. Скокът – осезаем!