2637 седмокласници от област Благоевград писаха по вариант 1 на националното външно оценяване по математика вчера. От общо 2736 завършващи основно образование на изпита не се явиха 99 ученици.

„Работим по посока 100% мотивация на учениците и участието на всички седмокласници в националните външни оценявания“, каза по този повод началникът на отдел ОМДК /Организационно-методическа дейност и контрол/ в РУО – Благоевград, Методи Попов. Той коментира и че изпитът е преминал нормално, като е нямало технически проблеми.

Равнището на компетентности на седмокласниците се проверява чрез тест от 25 задачи. Първата част от НВО-то, с времетраене 60 минути, е от 20 задачи от два вида: 17 задачи със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен, и 3 задачи със свободен отговор (числов, символен или словесен). Втората част, с продължителност 90 минути, се състои от 4 задачи. От тях две са с практико-приложен характер, като от учениците се изисква да напишат свободни отговори, без да привеждат своето решение. Другите 2 задачи са с разширен свободен отговор и седмокласниците трябва да опишат и аргументират изпълнението на определена дидактическа задача с аналитико-синтетичен характер.

„Първият модул /б.р. наричащ се вече част/ беше добре, справихме се със задачите. Но вторият модул бе много труден“, признаха седмокласници от благоевградското VII СУ „Кузман Шапкарев“, които започнаха да излизат от НВО-то малко преди 11:30 ч., или повече от половин час преди края на изпита. И докато коментираха помежду си задачите, кандидат-гимназист сподели: „Втората част започна в 10:30 часа. Видях, че задачите са много трудни. Реших каквото можах за половин час и чаках да стане 11:30 часа, за да си тръгна”.

„НВО-то, на което се явиха всичките 114 седмокласници, протича нормално и спокойно“, каза зам. директорът на VII СУ Ирена Стамболиева. Тя разказа също, че според ученици задачите действително са били трудни, а някои от седмокласниците, включително и отличници, излезли от изпита със сълзи в очите.

Че не са доволни, защото не са очаквали толкова трудни задачи, признаха седмокласници и от други благоевградски училища, в това число и от Математическата гимназия. 

Оценката на изпитите по БЕЛ и математика от националното външно оценяване се формира в точки, като сбор от резултатите от двете част от съответното НВО. Общият максимален брой точки е 100. Според публикувана скала, където преобразувания на оценките в точки са подробно описани, най-общо „Слаб” /2/ е от 1-15 т., съответно 16 т. са „Среден” /3/, 44 т. са „Добър” /4/, 72 – „Мн. добър” /5/, 86 т. са „Отличен” /5.50/ и 100 точки са 6.00.

Преди оценката от първия модул се вписваше като текуща, докато сега вече резултатът от двете част на съответния изпит ще се вписва в свидетелствата за завършено основно образование и ще се ползва като балообразуващ за участие в класирането за прием в 8 клас.

Също за първи път в свидетелството за основно образование ще се записват нивото по Национална квалификационна рамка /НКР/ и Европейска квалификационна рамка /ЕКР/. Това най-общо представляват компетентностите, които учениците трябва да усвоят според националната и европейски „директиви“. За положилите национално външно оценяване по чужд език, което е утре, 21 юни, ще се посочва и нивото по Общоевропейска езикова рамка /ОЕЕР/. Директори разясниха, че в свидетелствата има и друга промяна – в тях вече влизат оценките по изучаваните предмети в 5, 6 и 7 клас, а не както досега – само за 7 клас.

Резултатите  от НВО след 7 клас ще излязат до 27 юни, а от 3 до 5 юли ще се подават документи за участие в класирането за прием в 8 клас.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Седмокласници от VII СУ започнаха да излизат от НВО-то малко преди 11.30 часа и определиха задачите от втория модул като много трудни