НАТО ще активира своите отбранителни планове, които ще включват преместване на войски. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Алиансът засилва военното си присъствие по източния фланг.

Столтенберг изрази увереност, че Москва няма да атакува член на НАТО, защото знае, че това е най-силният Алианс в историята. А атаката срещу един член на пакта би означавала атака срещу всички тях.

Българин в Украйна: Не вярвахме, че Путин ще атакува, ще обстрелва хора

Той коментира още, че Русия използва сила, за да пренапише историята и да отклони Украйна от мирния й път.

„Това е дълго планирано, умишлено нападение. Намеренията на Кремъл са ясни за целия свят. Лидерите на Русия носят пълна отговорност за действията и лъжите си. Това е агресия срещу суверенна, мирна държава и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност”, посочи още Столтенберг.

Той изрично напомни член 5 от договора, който казва, че нападението срещу една страна членка на Алианса, е нападение срещу Алианса.

Освен това Столтенберг настоя, че е време да се сформира анти-Путин пакт.

Трябва да засилим колективната си защита по море, въздух и земя. Последните седмици нашите съюзници оставиха много войски в Европа, имаме над 100 самолета и над 120 кораба от Северно до Средиземно море - нашият ангажимент по чл. 5 е несъмнен, каза шефът на НАТО.

Русия никога не е приемала сериозно предложенията за диалог, като същевременно планира все повече и повече инвазия. Русия затвори вратата за политическо решение. Това е тъжната реалност, която има драматични последици за украинското население, но и за цяла Европа, посочи той.

Столтенберг поздрави украинските военни за тяхната смелост. 

Песков: Русия стартира военната операция в Украйна, за да прочисти страната от нацисти

Киев се изнася, а Русия "внася" войските си през Беларус СНИМКИ и ВИДЕО

Украйна свали пет руски самолета и хеликоптер